Socialiniai bei pažinčių portalai pilni nuotraukų, kuriomis bandoma nustebinti ar sužavėti kitos lyties atstovą. Merginos demonstruoja apvalias kūno linijas, vaikinai – raumenis ar blizgančius automobilius. Tačiau kai kurios neapdairiai įkeltos nuotraukos gali grėsti net baudžiamąja atsakomybe.

Vienas vaikinas, pažinčių portale įkėlęs savo nuotraukas, vienoje iš jų pozuoja su negyvu bebru rankose. Iki ausų išsišiepęs vyrukas laiko bebrą už uodegos žemyn galva - ne taip pagarbiai, kaip didžiulę lydeką kitoje nuotraukoje. Nuotraukos fone matyti dar viena ranka su mažesniu gyvūnu, spėjama – bebro jauniklio.

GRYNAS.lt primena, jog laukinių gyvūnų pasisavinimas, gaudymas yra baudžiamas įstatymu. O aptikę negyvus laukinius gyvūnus gyventojai turėtų pranešti aplinkosaugininkams.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alvydas Glinskis GRYNAS.lt teigė, jog teisiškai tyčiojimasis iš mirusių laukinių gyvūnų nėra reglamentuojamas.

Tačiau bebrus medžioti norintys asmenys turi turėti tam tikrus medžioklės dokumentus. Priešingu atveju jiems gali grėsti bauda nuo 500 iki 4000 litų priklausomai nuo pažeidimo dydžio. Bebrai medžiojami tam tikrais mėnesiais. Juos galima medžioti su šunimis, pagauti spąstais arba nušauti medžiokliniu šautuvu. Taip pat yra nustatyta, jog negalima kankinti, pjudyti šunimis gyvūno, jei jis dar gyvas. Tai laikoma žiauriu elgesiu su gyvūnu ir gali būti baudžiama iki trijų šimtų litų bauda.

Jei gyvūnai neteisėtai paimami iš jų natūralios aplinkos, gaudomi, tai padariusiam asmeniui gresia bauda nuo 200 iki 400 litų.

Vienas garsiausių Lietuvos medžiotojų Eugenijus Tijušas interviu GRYNAS.lt teigė, jog galioja tam tikras nerašytas medžioklės etikos kodeksas: iš negyvo laukinio gyvūno negalima tyčiotis, jo tampyti, mindyti. Galioja netgi taisyklės, kaip reikėtų fotografuotis su laimikiu.

Kauno medžiotojų sąjungos narys, būrelio „Ringovė“ medžiotojas Jonas Antanas Drižnius patvirtino, jog kiekvienas medžiotojų būrelis turi panašias taisykles, galioja medžiotojo etika. Netgi nušauti stambūs gyvūnai, tokie kaip šernai ar stirnos nevelkami žeme pririšus prie automobilio. Jie už kojų išnešami iš medžioklės vietos ir vėliau pagerbiami uždegant simbolinius laužus, padedant po nulaužtą eglės šakelę.

Ilgamečio medžiotojo teigimu, medžiotojai neretai fotografuojasi su laimikiu. Kiškiai nuotraukose dažniausiai laikomi už ausų, o ūsūriniai šunys bei bebrai – už uodegos, nes kitaip nėra kaip paimti. Stambesni gyvūnai paguldomi. Bebras, J. A. Drižniaus teigimu, yra nelabai lankstus gyvūnas, todėl už uodegos gali būti sugautas ir gyvas, tačiau tuomet reikia laikyti jį per ištiestą ranką, nes žvėries dantys – itin aštrūs.

Medžiotojas pasiteiravo, ar nuotraukoje matyti šuo – bebrai dažniausiai gaudomi su šunimis, nes jie padeda išvyti gyvūnus iš urvų. Kadangi vaikinas nėra apsirengęs medžioklės rūbais, o šalia mėtosi nemažas baslys, J. A. Drižnius spėjo, jog bebrą sugavęs vaikinas galėjo brakonieriauti.