Iš didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose siūlomų pirkinių maišelių, kurie žemėje užkasti jau daugiau nei tris mėnesius, irimo požymius ir toliau teberodo tik vienas. Tuo metu trims savaitėmis vėliau į eksperimentą įtrauktų organinių maišelių greitai nebeturėtų likti nė pėdsako.

Rugpjūtį žemės plote, kuriame užkasti maišeliai, pamatėme suvešėjusius topinambus, dar vadinamus „žieminėmis bulvėmis“. Gausūs krituliai padarė didelę įtaką augalijai ir palaikė drėgmę dirvožemyje, todėl tai padėjo ir organinių maišelių ardymuisi. Kiti tebelieka tvirti.

Paprasto ir dalies perdirbto plastiko maišeliai – atspariausi ir lėčiausiai yrantys šio eksperimento dalyviai - tai „Cento“ ir „Rimi“ pirkinių maišeliai. Įtraukėme juos į eksperimentą tam, kad galėtume lyginti ekologiškų medžiagų būklę su įprastiniu plastiku, kuriam iširti gali prireikti beveik 400 metų. Nenuostabu – šie maišeliai išliko visiškai nepakitę ir išsaugojo visas savo savybes. Nežymių spalvos pakitimų negalima laikyti skaidymosi požymiu, nes dažymui naudojamų pigmentų atsparumas aplinkos poveikiui - visiškai kitoks.

Epi maišeliams greičiau suirti turi padėti specialūs priedai, tačiau kai kurie tyrimai verčia abejoti jų ekologiškumu. Užkasti po žeme tokio plastiko maišeliai kol kas beveik nekinta. Jų sienelės pasidarė šiek tiek kietesnės nei paprastai, tačiau ryškesnių ardymosi ar tvirtumo praradimo žymių nėra. Skaidytis šiam plastikui reikalinga gana aukšta temperatūra ir UV spinduliai, todėl su jais vėliau gali būti atliktas naujas bandymas. Tačiau aktualu išsiaiškinti, kaip maišeliai yra natūraliomis gamtos sąlygomis, Lietuvos sąvartynuose.

Organiniai maišeliai („Biobag“ ir „Maxima ekologica“) – greičiausiai besiskaidantys maišeliai. Kelis kartus daugiau kainuojantys maišeliai iš tiesų „veikia“. Prabėgus mėnesiui ir esant drėgnam dirvožemiui, jų būklė gerokai pablogėjo. Taip pat, kaip pastebėjome, organinių maišelių degradacijai įtaką turi augalai – jų šaknys perduria plastiko sieneles, o vėliau siurbia skaidymosi metu susidariusius junginius. Geriausiai tai atspindi šiukšlėms skirtas „Biobag“ maišelis, kurį reikėjo tiesiog nuplėšti nuo suvešėjusių augalų šaknų. Ištraukus pasidarė aišku, kad jo dienos suskaičiuotos – plastikas plyšta vos patempus, sienelės gerokai suplonėjusios, o paviršius nusėtas įvairaus dydžio skylėmis.

Kitų organinių maišelių būklė šiek tiek geresnė, galbūt todėl, kad jie storesni, tačiau degradacija vyksta identiškai. Taip pat pradėjo matytis ryškūs itin tvirto, dvisluoksnio „Biobag“ maišelio ardymosi požymiai. Apžiūrinėjant organinį šiukšlių maišelį iš jo liko tik skutai, bet kol kas jo kaip suirusio nefiksuojame. Kitą mėnesį mėginsime rasti jo pėdsakus.

Plastikinių maišelių tarša

Dar 2005 metų duomenimis, kasmet pasaulyje panaudojama per 5 mlrd. plastikinių maišelių. Taigi nesunku paskaičiuoti, kad kiekvienam planetos gyventojui tenka po 83 plastikinius maišelius per metus. Dėl nevienodo ekonominio lygio skirtingose šalyse maišelių sunaudojama skirtingai, kaip didžiausia vartotoja išskiriama JAV - amerikiečiai per metus sunaudoja milijardą maišelių – penktadalį pasaulinio skaičiaus.

Nuo 2005 metų prabėgus šešeriems metams, plastikinių maišelių vartojimas šiek tiek pristabdytas. Taikomi įvairūs apribojimai, draudimai naudoti plastikinius maišelius, pirkinių krepšeliai gaminami iš alternatyvių medžiagų, kurios greitai degraduoja.

Šiuo metu specialistai atkreipia dėmesį į gerėjantį pragyvenimo lygį trečiosiose pasaulio šalyse. Pasak jų, sunku net įsivaizduoti, kaip atrodytų šių šalių kraštovaizdis, jei, tarkime, eilinis afrikietis sunaudotų tiek plastikinių maišelių, kiek JAV pilietis. Šiuo metu specialistai imasi spręsti problemą ir siūlo į trečiąsias pasaulio šalis produkciją tiekti supakuotą į greitai suyrančias ir aplinkai mažiau žalingas pakuotes.

Pamėginkite paskaičiuoti kiek sunaudojate plastikinių maišelių per savaitę, įskaitant mažus produktų, šiukšlių ir pirkinių maišelius. Vienas paprasčiausiu ir efektyviausių būdų mažinti plastikinių maišelių suvartojimą ir jų taršą – kuo ilgesnis naudojimasis įsigytais. Pirkinius daug patogiau galite neštis medžiaginiame krepšelyje, kartoninėje dėžėje ir panašiai.