Iš didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose siūlomų pirkinių maišelių, kurie žemėje užkasti jau daugiau nei du mėnesius, irti ėmė vienas.

Per naują patikrinimą atlikome ir maišelių tvirtumo bandymą – žiūrėjome, ar ištemptas maišelis atlaikys 2 kilogramų svorį (mažiems maišeliams – 1 kilogramas). Toks būdas leidžia sužinoti, ar maišelis prarado savo tvirtumą. Žinant, kad standartinis naujas parduotuvės pirkinių maišelis gali atlaikyti 8 ir daugiau kilogramų, mūsų pasirinktas svoris gali atrodyti menkas, tačiau pasirinktas dėl tos priežasties, kad organiniai maišeliai per ankstesnįjį patikrinimą jau buvo pradėję aižėti.

Bandymo rezultatai - aiškūs

Patikrinimą pradėjome nuo populiariausių didžiųjų parduotuvių maišelių. Tiek maišeliai su epi priedais (kurie turėtų suirti greičiau), tiek paprasto plastiko maišeliai išliko beveik nepakitę nuo pat to laiko, kai buvo užkasti.

Bandymas svarmenimis taip pat jų nepaveikė – maišeliai neplyšo, netrūkinėjo ir neaižėjo. Todėl galima sakyti, kad, nepaisant pasikeitusios išvaizdos (dalies spalvos praradimo), jie išsaugojo visas savybes. Netgi plonytis parduotuvėse nemokamai dalijamas produktų maišelis, kurio gamyboje taip pat naudojami greičiau suirti padedantys priedai, išliko tvirtas ir nepakitęs.

Greičiau yra brangesni maišeliai

Palyginti su įprastiniais, gerokai skyrėsi „Maxima Ecologica“ ir, anot gamintojų, per mėnesį suyrančių maišelių „Biobag“ būklė. „Biobag“ į GRYNAS.lt eksperimentą buvo įtraukti trimis savaitėmis vėliau nei kiti maišeliai. Pirmiausia atsargiai iškasėme trimis „Biobag“ mažą, tačiau ganėtinai storą ir tvirtą krepšelį. Nors jo spalvos išliko ryškios – paviršius susiraukšlėjęs ir glitus, sienelės suplonėjusios, todėl irimo procesas matomas akivaizdžiai.

Paveikus jį 1 kilogramo svoriu, sienelės suaižėjo.

Nuo pat bandymo pradžios (gegužės pabaigos) po žeme užkastas „Maxima Ecologica“ maišelis savo ruožtu parodė staigius irimo ženklus. Per ankstesnį patikrinimą gleivėmis pasidengęs 1,5 lito kainuojantis maišelis, per paskutiniąsias 15 dienų dar gerokai pakito. Atsargiai atkasant ir traukiant iš po žemių nuplyšo jo kampas – iš pradžių pasirodė, kad užkliudytas kastuvu, tačiau atidžiau apžiūrėjus jokių nukirtimo žymių nebuvo. Ant didesniosios dalies uždėjus svarmenis, maišelis įtrūko keliose vietose. Jis ryškiai suplonėjęs, suėmus ir stipriau timptelėjus rankomis, pleišėja į skutelius. Sveiką likusią didžiąją dalį vėl užkasėme po žeme.

„Biobag“ šiukšlių maišelis nustebino dar labiau. Epi ir paprato plastiko maišelių augalų šaknys neperduria, o nuo jų nusisuka ir auga šonu (galite pamatyti „Rimi“ maišelio nuotraukoje). Tuo metu „Biobag“ šiukšlių maišelis išsikėlė kartu su žemių sluoksniu. Vėliau jį teko nuplėšti drauge su jį peraugusiomis jaunomis augalų šaknimis. Vos spėjus uždėti antrąjį svarmenį, maišelis plyšo. Spėjame, kad kito patikrinimo metu šio maišelio galime neberasti.

Galiausiai patikrinome dviejų sluoksnių ypač tvirtą „Biobag“ maišelį. Jo būklė panaši į „Maxima Ecologica“ praėjusio patikrinimo metu. „Biobag“ maišeliai į bandymą buvo įtraukti vėliau, todėl dvisluoksnio maišelio irimo rezultatų gali tekti palaukti ilgėliau. Nepaisant glitaus ir susiraukšlėjusio paviršiaus, maišelis tvirtumo bandymą išlaikė puikiai.

Kas geriau: epi ar organiniai maišeliai?

Epi maišeliai gaminami iš paprasto plastiko naudojant oxo priedus. Paveikti saulės ir temperatūros, šie priedai suskaido plastiką į anglies dioksidą, vandenį ir biomasę. Vėliau šią biomasę įsisavina augalai - kaip ir vandenį ar anglies dvideginį. Jei maišelis paženklintas raidėmis TDPA, vadinasi, jame yra visiškai plastiką suardančių priedų. Ši technologija plačiai taikoma epi sertifikatus turinčiose plastiko gamyklose. Procesą gali pažiūrėti čia.

Tačiau pastaruoju metu atlikti tyrimai paskatino suabejoti epi maišelių ekologiškumu. Nepriklausomi mokslininkai ištyrė, kad esant nepalankioms sąlygoms, pavyzdžiui, mažam apšviestumui ir temperatūrai (įprastos sąlygos Lietuvos sąvartynuose), maišeliuose esantys oxo priedai tinkamai nesuskaido plastiko. Vietoje aprašytos degradacijos įvyksta dalinė, kurios metu polimerų grandinės suskaldomos ir gali nusėsti į dirvožemį. Mokslininkai spėja, kad smulkios plastiko molekulės gali užteršti gruntinius vandenis, vėliau pakenkti ir vandenyje esančiai gyvybei. Kol kas ši informacija apie oxo priedų turinčių maišelių kenksmingumą nėra visiškai patvirtinta, tačiau jau dabar kai kurios šalys ėmė mažinti tokių maišelių vartojimą.

Tuo metu organiniai maišeliai gaminami iš krakmolo, kukurūzų miltų ir panašių organinės kilmės sudedamųjų dalių. Toks organinis plastikas visiškai nekenkia aplinkai, o esant tinkamoms sąlygoms, suyra itin greitai – tuo galima įsitikinti pažiūrėjus į mūsų bandyme dalyvaujančius „Biobag“ ar „Maxima Ecologica“ maišelius. Vienintelė šių maišelių problema – kaina, kuri yra kelis kartus didesnė už paprastų ar oxo priedų turinčių maišelių.

Nepaisant to, kokius maišelius nusprendėte pasirinkti, rekomenduojame juos naudoti kuo ilgiau, taip sumažinsite jų suvartojimą ir mažiau teršite aplinką.