Vietą, kurioje įsikūręs prekybos centras, dažnai išduoda besimėtančių plastikinių maišelių kiekis pakelėse. Be plastikinių butelių, maišelis - bene dažniausiai miškuose ar upių pakrantėse "auganti" šiukšlė.

Beveik visi didieji prekybos tinklai teigia pirkėjams siūlantys maišelius, pagamintus iš greitai suyrančio plastiko. Ant daugelio iš jų galima rasti informaciją, kurioje nurodoma, per kiek laiko maišelis visiškai sunyksta.

GRYNAS.lt nusprendė atlikti eksperimentą: patikrinti, kaip natūraliomis Lietuvos gamtos sąlygomis skaidosi ir sunyksta prekybos centruose parduodami pirkinių krepšeliai.

Tyrimui paimti keturių prekybos tinklų – "Maxima", "Norfa", "Rimi" ir "Iki" - maišeliai.

Skelbiama, kad įprastinėms plastiko pakuotėms suirti, priklausomai nuo sąlygų, gali prireikti nuo 500 iki 1000 m. Šiuo metu itin populiarūs per trumpą laiką suyrantys maišeliai, pagaminti iš ekologiškų medžiagų.

Maisto prekių parduotuvėse galima įsigyti epi plastiko maišelius, kurių sunykimo laikotarpis, lyginant su paprastu plastiku, labai trumpas.

Ant "Norfa" ir "Maxima" parduotuvių epi maišelių nurodyta, kad jie suyra per 2 m, "Iki" – greičiau nei per 3 m. Šiose parduotuvėse maži pirkinių epi plastiko maišeliai kainuoja 15ct, dideli – 30ct. Bandymui pasirinkome mažesnius.

"Rimi", skirtingai nei kiti prekybos centrai, rinkai siūlo maišelius, pagamintus naudojant 33 proc. perdirbto plastiko ir popierinius maišelius, kurie kainuoja 30 ir 49 centus. Informacijoje rekomenduojama naudoti juos kaip įmanoma daugiau kartų ir tokiu būdu tausoti aplinką.

Galima išskirti „Maxima Ecologica“ maišelį, kainuojantį 1,5 Lt. Jis pasižymi tuo, kad suyra per vieną kompostavimo ciklą – t.y. per vienerius metus.

GRYNAS.lt tyrimui pasirinkome 7 maišelius: 3 skirtingų parduotuvių epi plastiko, Rimi 33 proc. perdirbto plastiko ir popierinį, greičiausiai suyrantį „ecologica“ ir parduotuvės „Cento“ plastiko maišelį, ant kurio nėra jokių užrašų, nurodančių, iš ko jis pagamintas.

Visus eksperimento „dalyvius“ užkasėme 15 cm gylyje vienodame grunte. Bandymu sieksime išaiškinti, kaip krepšeliai irs natūraliomis gamtos sąlygomis, tikrinant jų būklę.

Taip pat užkasėme ir 2 paprastus, nemokamus, produktams susidėti skirtus mažus maišelius. Informacijos, iš ko jie pagaminti ir ar greitai sunyksta neradome. Bandymui paėmėme skaidrų ir žalsvą maišelius.

Pirmąjį patikrinimą darysime po 30 dienų. Tikimės, pasikeitimai jau bus matomi.