Šią savaitę Vilniaus nuotekų valykloje baigti montuoti 3 dumblo pūdytuvai. Pradėjus veikti naujiesiems dumblo apdorojimo įrenginiams, žadama, bus panaikinta viena didžiausių problemų – sostinės Lazdynų, Karoliniškių ir kitų aplinkinių mikrorajonų gyventojus varginęs kvapas iš Vilniaus nuotekų valyklos.

Nemalonus kvapas pūdant dumblą atsirasdavo nuo susidarančių metano ir amoniako dujų. Dabar visas dumblo pūdymo procesas vyks 100 proc. sandariuose metantankuose, todėl nemalonaus kvapo nebeliks.

Vilniaus nuotekų valykloje per parą išvaloma apie 113 tūkst. m³ nuotekų, todėl kasdien susidaro apie 200 tonų nusausinto dumblo. Dalis nusausinto dumblo išvežama į laukus, kita dalis kompostuojama kaupiama nuotekų valyklos dumblo saugojimo aikštelėje. Pradėjus veikti naujajai sistemai, per parą po džiovinimo liks tik 40 m³ dumblo. Modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai ne tik padės sumažinti dumblo kiekį ir panaikins nemalonų kvapą, bet taip pat prisidės ir prie aplinkosaugos, kadangi dumblas bus naudojamas, kaip biokuras ar trąša.

Dumblo perdirbimo įrenginių statybos konkursą laimėjęs Vokietijos ir Norvegijos bendrovių "WTE Wassertechnik" ir "Cambi" konsorciumas įsipareigojo darbus įvykdyti už 171,5 mln. litų. Didžioji dalis lėšų, beveik 95 mln. litų, skiriami iš ES Sanglaudos fondo, per 31 mln. litų sumokės bendrovė "Vilniaus vandenys", apie 34 mln. litų – Vilniaus miesto savivaldybė, daugiau nei 11 mln. litų skirta iš valstybės biudžeto.

GRYNAS.lt rašė, jog šie įrengimai buvo pradėti montuoti pavasarį, po to, kai bendrovei „Vilniaus vandenys“ nepavyko kvapo panaikinti kitais būdais.

„Prieš trejus metus nemalonaus kvapo problemą mėginta spręsti įdiegus kvapų sulaikymo technologiją. Dumblo iškrovimo ir kompostavimo aikštelės apjuostos „kvapų užkarda“, sudaroma purškiant mikroskopinius vandens lašelius. Juose esantis biologinis preparatas turėtų sugerti ore tvyrantį dvoką ir taip jį blokuoti. Tačiau sistema veikia netobulai – papūtus stipresniam vėjui kvapas vis vien pasiekia aplinkinius rajonus,“ – tuomet problemą GRYNAS.lt pristatė „Vilniaus vandenys“.

Anot jų, taip pat buvo atliekami įvairūs bandymai, naudojant skirtingus cheminius preparatus, juos įterpiant tiesiogiai į dumblą. Tačiau norimas efektas nebuvo pasiektas.

Lazdynų seniūnė Daiva Mikulskienė GRYNAS.lt teigė, kad Lazdynų rajone sklindantys nemalonūs kvapai žmones erzina jau ilgą laiką, o pastaruosius trejus metus jie sustiprėjo. Seniūniją užplūdo gyventojų skundai.