Sostinės Lazdynų ir artimiausių rajonų gyventojai gali lengviau atsipūsti – jiems nebereikės kentėti nemalonaus kvapo, kuris sklinda iš nuotekų valymo įmonės. Bendrovė „Vilniaus vandenys“ tikina, kad naujas projektas visiškai pažabos dvoko problemą, kuri jau seniai erzina žmones. Pasak Lazdynų seniūnijos atstovų, nemalonus kvapas pastaraisiais metais itin sustiprėjo.

Nemalonus kvapas išnyks

Bendrovės „Vilniaus vandenys“ atstovų teigimu, pūdytuvai (metatankai) pradėti montuoti dar 2010 metų viduryje. Jie turi padėti pažaboti dvoko problemą Lazdynų rajone ir aplinkiniuose rajonuose.

„Šių metų pavasarį nuotekų valykloje pastatyti trys dumblo pūdytuvai, atlikti jų hidrauliniai bandymai – patikrintas pralaidumas. Šiuo metu juose montuojama technologinė įranga. Pūdytuvuose šildant ir maišant bus pūdomas dumblas, išskirtas iš nutekamojo vandens. Šio proceso metu iš dumblo bus surenkamos ir vėliau elektros generatoriuose naudojamos biodujos,“ – teigė bendrovės atstovai.

Anot jų, nemalonus kvapas išnyks, tad Lazdynų ir kitų rajonų gyventojai nebeturės kentėti dvoko, sklindančio iš nuotekų valymo įrenginių.

Problemą spręsti sudėtinga

Pasak „Vilniaus vandenų“ atstovų, nemalonaus kvapo problema iškilo pradėjus kompostuoti dumblą. Tačiau problema tapo itin aktuali pastaraisiais metais.

Anot jų, tai ne pirmas bandymas pažaboti nemalonaus kvapo problemą, kuri kankina artimiausių rajonų gyventojus.

„Prieš trejus metus nemalonaus kvapo problemą mėginta spręsti įdiegus kvapų sulaikymo technologiją. Dumblo iškrovimo ir kompostavimo aikštelės apjuostos „kvapų užkarda“, sudaroma purškiant mikroskopinius vandens lašelius. Juose esantis biologinis preparatas turėtų sugerti ore tvyrantį dvoką ir taip jį blokuoti. Tačiau sistema veikia netobulai – papūtus stipresniam vėjui kvapas vis vien pasiekia aplinkinius rajonus,“ – problemą GRYNAS.lt pristatė „Vilniaus vandenys“.

Lazdynų seniūnė
Spauda rašė, kad jau 1986 metais susidurta su dumblo sandeliavimo problema. Tačiau per paskutinius tris metus šis nemalonus kvapas sustiprėjo dar labiau.

Anot jų, taip pat buvo atliekami įvairūs bandymai, naudojant skirtingus cheminius preparatus, juos įterpiant tiesiogiai į dumblą. Tačiau norimas efektas nebuvo pasiektas.

Žmonės skundžiasi

Laikinai pareigas einanti Lazdynų seniūnė Daiva Mikulskienė GRYNAS.lt teigė, kad Lazdynų rajone sklindantys nemalonūs kvapai žmones erzina jau ilgą laiką.

„Ši problema egzistuoja jau seniai. Spauda rašė, kad jau 1986 metais susidurta su dumblo sandeliavimo problema. Tačiau per paskutinius tris metus šis nemalonus kvapas sustiprėjo dar labiau,“ – apie susiklosčiusią situaciją kalbėjo D. Mikulskienė.

Seniūnė patvirtino, kad gyventojai skundžiasi ir yra nepatenkinti tokia situacija.

„Žmonės skambina, rašo skundus, yra nepatenkinti. Jei tik rajone pasklinda dvokas, tuoj pat sulaukiame skambučių, kodėl nieko nedarome. Šiuo metu tokių skambučių mažiau. Turbūt dėl vasaros, visi stengiasi išvažiuoti iš miestų, pailsėti,“ – teigė D. Mikulskienė.

Tikisi, kad smarvės nebeliks

Lazdynų seniūnė patikino, kad, jos žiniomis, tai pirmas projektas, kuris turėtų efektyviai išspręsti nemalonaus kvapo problemą.

„Mes tikimės, kad smarvė sumažės. Šiuo metu tie kvapai būna labai intensyvūs. Dėl pasikeičiančių vėjų ar jų stiprumo šią problemą sunku spręsti. Kaip parodė praktika, naudojamos kitos priemonės buvo neefektyvios,“ – konstatavo D. Mikulskienė.