Kaip ir pernai, šiemet Joninės neapsieis be lietaus, prognozuoja sinoptikai. „Bet tas lietus - ne dyvas, o pagal senolių stebėjimus, jei nelytų, netgi būtų blogi metai“, - sako Nijolė Marcinkevičienė, Lietuvos liaudies kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio vadovė.

Joninės Lietuvoje bus švenčiamos naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Po jų prasidės ilgasis trijų dienų savaitgalis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, šią savaitę Lietuvoje protarpiais lis antradienį, trečiadienį lietaus nebus, tačiau ketvirtadienį ir penktadienį jis sugrįš. Oro temperatūra dienomis svyruos nuo 17 iki 23 laipsnių šilumos.

Meteorologinius duomenis apdorojanti svetainė Gismeteo.lt savo ruožtu skelbia, kad daug kur Lietuvoje lietaus galima tikėtis ištisą savaitę. Vilniuje ir Varėnoje turėtų lyti ir ketvirtadienio vakarą bei po jo ateisiančią naktį, šils iki 19 laipsnių, Kaune ir Utenoje lis ketvirtadienio vakare, šils iki 18 laipsnių. Geresnės prognozės - Šiauliams ir Klaipėdai, kur ketvirtadienį vakarop turėtų nusigiedryti, bet penktadienį vėl lis.

Joninių naktis - trumpiausia metuose, kai laukiama patekančios saulės, į dangų kyla laužų liepsnos. Tačiau tradiciškai lauke švenčiamą šventę lietus Lietuvoje apipila taip pat tradiciškai - taip nutiko ir pernai, užpernai. Per pastaruosius vienuolika metų net aštuonis kartus per Jonines lijo, o ir lietūs dažnai buvo gana smarkūs. Etnologė N. Marcinkevičienė nurodo, kad stebėtis nėra ko - jau nuo seno sakoma, kad šventam Jonui pavesta būtent lietumi rūpintis.

„Tai joks dyvas. Sakoma, kad iki Joninių visi lietaus prašo, bet neišprašo. Jei per Jonines nelyja - bus blogi metai. Jei lyja - geri. Kaip ir daugeliu kitų atvejų, pavyzdžiui, per vestuves, lietus pranašauja turtą. Šiuo atveju - riebias Kalėdas, nes palijus derlius geras bus, bus gyvulius kuo nupenėti, karvių pieno nemažės“, - aiškino N. Marcinkevičienė.

Joninių penktadienis - nedarbo diena, todėl artimiausias savaitgalis Lietuvoje tęsis tris dienas. Gismeteo.lt prognozuoja, kad Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Varėnoje ir kitur lietūs - kartais su perkūnija - nusitęs ir į šeštadienį bei sekmadienį.