Robertas Ballardas, JAV okeanografas, plačiausiai žinomas kaip nuskendusio „Titaniko“ atradėjas, tvirtina, kad pasaulio vandenynų plotuose dar laukia didžiuliai atradimai - nuo milžiniškų naudingųjų iškasenų telkinių iki daugiau nei milijono senaisiais laikais nuskendusių laivų, rašo „OurAmazingPlanet“.

„Gana ironiška, kad galime vaikščioti Mėnuliu, bet niekas niekada nevaikščiojo giliai jūrose. Nes jei pabandytum, gana greitai paskęstum, be to, dieną greičiausiai sugadintų slėgis“, - sakė R. Ballardas, kalbėjęs kasmetėje oficialioje raketų kūrėjo Roberto H. Goddardo atminimo vakarienėje, kurioje dalyvavo per 2 tūkst. svečių.

Daugiau nei šimte ekspedicijų giliuosiuose vandenyse dalyvavęs R. Ballardas pripažino besižavintis atradimais kosmose ir neįtikėtinomis galimybėmis į Žemę žvelgti iš viršaus, tačiau nurodė, kad „jei tikrai norite pažinti mūsų planetą, turite nerti giliai į jūras“. Po vandeniu slepiasi daugiau nei du trečdaliai Žemės paviršiaus.
R. Ballardas
Gana ironiška, kad galime vaikščioti Mėnuliu, bet niekas niekada nevaikščiojo giliai jūrose.

R. Ballardas pabrėžė, kad ateityje laukia daugelis povandeninių atradimų, tarp jų - „milžiniški resursai“ tokių naudingųjų išteklių kaip nafta, gamtinės dujos, mineralai bei žuvų ištekliai.

„Ne viena tokia vieta turės būti atskirta kaip jūrų gyvybės prieglobstis - nuostabios teritorijos, kur jūrų būtybės bus saugomos“, - kalbėjo okeanografas.

Gilias jūras jis taip pat pavadino „didžiule žmonių kultūros saugykla“. Anot jo, jūrų ir vandenynų dugne „nusėdo“ daugiau istorijos, nei yra sukaupę visi pasaulio muziejai kartu paėmus. R. Ballardas pabrėžė skaičiavimus, kad iki šiol neatrasti po vandeniu slepiasi apie milijoną senovės laivų.

Pats R. Ballardas neseniai dirbo Juodojoje jūroje. Dėl deguonies trūkumo jos vandenyse laivai ten randami sveikutėliai. Anot okeanografo, prieš kelerius metus rastas visiškai išsilaikęs pusantro tūkstančio metų senumo laivas.

„Tęsdami darbus tose srityse iš tiesų tikimės rasti idealiai mumifikuotų įgulų narių su visiškai aiškiais DNR“, - teigė R. Ballardas.

„OurAmazingPlanet“ rašo, kad šiuo metu vandenynų tyrimai suaktyvėjo. Pavyzdžiui, JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) prieš keletą metų įkūrė Vandenynų tyrimų biurą.

R. Ballardo teigimu, specialūs tyrimų laivai dabar aprūpinti naujausiomis technologijomis, kurios informaciją apie atradimus tik su minučių delsimu gali perduoti ne tik visiems reikiamiems specialistams, bet ir į klases mokiniams.