Geležies ir keramikos likučiai iš banginių medžioklės laivo „Du broliai“ („Two Brothers“) rasti sekliuose vandenyse apie 600 mylių (960 kilometrų) nuo Honolulu, palei atokių salelių grandinę, skelbia „Reuters“.

Laivui, kuris atsimušė į rifą ir paskendo 1823 metais, vadovavo kapitonas George'as Pollardas jaunesnysis. Dvejais metais anksčiau kitas jo vadovaujamas laivas buvo sutriuškintas banginio ir paskendo pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje - taip įkvėpdamas jau pusantro amžiaus skaitomą romaną „Mobis Dikas“.

„Dviejų brolių“ įgula išsigelbėjo mažomis valtelėmis iki juos rado kitą rytą, tačiau kašaloto paskandinto laivo istorija kur kas tragiškesnė - G. Pollardas ir kiti išgyvenusieji jūroje plūduriavo tris mėnesius ir buvo priversti imtis kanibalizmo - valgyti žuvusius draugus, kad išgyventų.

Po „Dviejų brolių“ sudužimo G. Pollardas niekada nebeplaukė į jūrą ir likusį gyvenimą dirbo naktiniu sargu.

Apie laivo likučių atradimą paskelbė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) - ji tyrimus vykdė dvejus metus.

Tarp radinių - du inkarai, banginių medžioklės ir dorojimo įrankiai, virimo rakandai.

G. Pollardas ir H. Melville'is susitiko penktajame XIX amžiaus dešimtmetyje ir kapitono pasakojimas įkvėpė garsų romaną, nors manoma kad knygoje aprašomas žiaurus laivo vadovas nėra paremtas paties G. Pollardo asmenybe.