Iki keturių milijonų migruojančių paukščių šiemet žus nelegaliuose spąstuose Ispanijoje ir daugelis nugaiš lėtai, prilipę prie klijais išteptų šakų, teigia kampaniją pradėję gyvūnų teisių gynėjai.

Ispanija, kaip ir Kipras, kuriame paukščių brakonieriai kasmet susižeria milijonus, yra viena iš kelių svarbiausių į Afriką migruojančių sparnuočių susitelkimo vietų.

„The Guardian“ rašo, jog šešios paskutiniosios rudens savaitės, kai dangus užtemsta nuo migruojančių paukščių, yra nelegalios medžioklės Ispanijoje pikas.

Šimtai, jei ne tūkstančiai, medžiotojų rytinėje šalies dalyje jau parengė savo spąstus strazdams - klijais padengė šakeles brūzgynuose. Dauguma neteisėtai sugautų paukščių bus patiekti vietos restoranuose, kur iš jų gaminamos tapos. Vietos gyventojų teigimu, tai kultūrinė tradicija, prasidėjusi dar romėnų laikais.

„Tokių spąstų paveikslų yra dar Pompėjos mozaikose“, - sako Miguelis Angelas Bayarris iš gaudytojų asociacijos. - „Tai tradicija, kuri tęsėsi per amžius ir dėl kurios mes toliau kovosime.“

Strazdų giesmininkų, amalinių ir baltabruvių strazdų medžioklė Ispanijoje nėra neteisėta, tačiau tokie metodai - uždrausti, nepaisant bandymų įteisinti išimtis.

Gyvūnų gynėjai teigia, kad skausminga paukščių, kurių sparnai susiklijuoja prieš nusukant sprandus ar sutriuškinant galvas, mirtis prieštarauja Europos teisės aktams.

Iš penkių į spąstus patenkančių paukščių iki dviejų taip pat nebūna strazdai. Žus šimtai tūkstančių kitų migruojančių vabzdžialesių - tokių kaip zylės, juodagalvės devynbalsės, dūminės raudonuodegės. Vietos paukščiai, tokie kaip pelėdos, taip pat pakliūva į spąstus.

„Taip atsitinka tik jei spąstai blogai tvarkomi“, - tvirtina M. A. Bayarris. - „Mūsų nariai gaudo tik strazdus. Tai tiesiog draudimas dėl draudimo.“

Tačiau gyvūnų gynėjai teigia, jog labai mažai gaudytojų užsiima nuvalyti klijais aptekusius paukščius, kurių medžioti negalima, o tirpikliais aplieti paukščiai vis tiek neišgyvena.

Kampanijos rengėjai teigia, jog politikai, kurių bandymai legalizuoti spąstus Valensijos regioniniame parlamente buvo sustabdyti aukštesniųjų šalies teismų, turėtų viešai pasmerkti tradiciją, prieštaraujančią Europos Sąjungos teisei. Tačiau vietos tradicijų saugojimas laimi balsų kaimiškose vietovėse, kur spąstų spendimas ir paukščių surinkimas gali būti tikra savaitgalio šventė su maistu ir gėrimais.

Medžioklė tęsiasi, nors gaudytojų asociacija šiemet paprašė narių nespęsti spąstų, kuriuose sparnuočiai viliojami paukščių giesmių įrašais ir po to, kai nebepakyla suklijuotais sparnais, pribaigiami rankomis.

Ankstesniaisiais metais paukščių gelbėtojai teigia surasdavę iki 2 tūkst. spąstų, nors už tokių spąstų spendimą gresia baudos ir gali būti skirta baudžiamoji atsakomybė.