Iš viso Baltijos regiono ir kitų Europos valstybių į Afriką žiemai migruojantys paukščiai, stabtelintys pailsėti Kipre, tūkstančiais įkliūva į brakonierių spąstus, kurie iš to per metus uždirba milijonus eurų, skaičiuoja ornitologai.

Kipras yra viena svarbiausių poilsio stotelių migruojantiems paukščiams, per Viduržemio jūrą skrendantiems į Afriką. Tačiau, anot Liutauro Raudonikio, Lietuvos ornitologų draugijos vadovo, per pastaruosius kelerius metus šioje saloje smarkiai pagausėjo brakonierių - jie sugautus sparnuočius siūlo vietos restoranams, maisto tiekėjams.

Tuzinas paukščių, kurie kartu sudarytų tik vieną gerą lėkštę mėsos, Kipre randa porą šimtų ir daugiau litų norinčių mokėti pirkėjų - egzotikos ieškančių turistų ar vietos gurmanų, kurie paukščius valgo marinuotus, keptus ir kitaip paruoštus.

„Viduržemio jūra - migruojančių paukščių kryžkelė. Šiuo atveju nekalbame apie zyles ar Vakarų Europoje peržiemojančius varnėnus, bet skrenda tas pats Lietuvoje saugomas kukutis, vabzdžialesiai, giesmininkai. Jie skrenda naktimis, o dienai tupia į pakrantės želdinius. Brakonieriai juos ten gali tiesiog semti“, - aiškino L. Raudonikis. Anot jo, per metus taip gali žūti net ne dešimtys, o šimtai tūkstančių paukščių.

Pasak L. Raudonikio, labai svarbu, kad paukščiai gaudomi masiškai, be jokios atrankos. Jiems tiesiami smulkiaakiai voratinkliniai tinklai, taip pat naudojamos plonos vytelės, apteptos tirštais klijais, verdamais iš sirietiškų slyvų vaisių.

„Paukščių gaudymas Kipre turi senas tradicijas, istoriškai tai buvo valstiečių maistas, bet šiuo metu tai plataus masto nelegali veikla, kurią organizuoja šešėlinis pasaulis - jis pajuto, kad niša liko, nors gaudymas ir buvo uždraustas“, - kalbėjo L. Raudonikis.

Kipro vyriausybės pareigūnai ir ornitologai skaičiuoja, kad iš viso tokios nelegalios veiklos, kuri uždrausta jau nuo 1974 metų, bet pastaraisiais metais ypač suaktyvėjo, pajamos gali siekti 15 mln. eurų (52 mln. litų) per metus.

Iki šiol vietos ornitologams yra pavykę nustatyti 122 brakonierių sugautas paukščių rūšis, iš kurių 58 priskiriamos saugotinų kategorijai.

„Paukščiai žūva visaip - ir kelionėje, ir Afrikoje yra tradicinė kai kurių jų rūšių medžioklė, bet Afrikoje nėra tokios didžiulės jų koncentracijos, be to, kiti metodai“, - kalbėjo L. Raudonikis.

Kipro paukščių apsaugos draugija „Birdlife Cyprus“ paskelbė tarptautinę peticiją, kuria tikisi paremti savo raginimus, kad šalies valdžia skirtų daugiau pastangų kovai su brakonieriais. Ją palaikyti ragina ir Lietuvos ornitologai. „Galbūt ir nereikia sakyti, kad tie paukščiai dabar pasmerkti, bet brakonieriavimas Kipre tikrai yra papildomas faktorius, lemiantis nykimą“, - aiškino L. Raudonikis.

Patys paukščių medžiotojai taip pat turi savų tikslų - jie siekia, kad jų veikla vėl taptų legali ir juos remia bent dalis vietos bendruomenių lyderių.