Čilėje savaitgalį, ėmus virpėti žemei, pirmą kartą per penkiasdešimt metų išsiveržė Puyehue ugnikalnis, į orą pasiuntęs dešimties kilometrų aukščio dujų, pelenų, uolienų ir ugnies stulpą, kuris virto penkių kilometrų pločio debesimi.

Apie 870 kilometrų nuo šalies sostinės Santjago, Patagonijoje, esančio ugnikalnio pelenai artimiausias teritorijas apklojo beveik metro storio sluoksniu ir pasiekė Argentiną, praneša naujienų agentūra AP.

Regione nutraukti skrydžiai ir daugiau nei pusketvirto tūkstančio žmonių buvo priversti palikti namus netoli ugnikalnio, kurio pelenų debesyje visą naktį žaibavo.

Apie sužeistuosius pranešimų nėra. Skelbiama, kad kai kurie žmonės nepanoro palikti savo namų, nes nebūtų kam prižiūrėti gyvulių.

Vėjas ugnikalnio pelenus pernešė per Andų kalnus iki Argentinos, kur gyventojai paraginti veidus pridengti kaukėmis, pasirūpinti maisto atsargomis ir kuo daugiau laiko praleisti viduje.

Puyehue išsiveržė šeštadienio popietę. Vietos žiniasklaidos teigimu, buvo justi žemės virpesiai, o ore tvyrojo sieros tvaikas.

Iš pradžių nebuvo aišku, kuris iš keturių gretimų ugnikalnių išsiveržė. Šis įvykis - paskutinysis iš keleto Čilėje per pastaruosius kelerius metus. 2008 metais įspūdingai išsiveržė Chaitenas, miegojęs tūkstančius metų. Tuomet pelenai užtvenkė gretimą upę, rašo „Reuters“.

AP primena, kad Čilėje yra daugiau nei 3 tūkst. ugnikalnių, iš kurių 500 laikomi aktyviais, o 60, pagal turimus duomenis, buvo išsiveržė per paskutinius 450 metų.