Bitės mūsų krašte dažniausiai spiečia birželio viduryje. Dviems motinėlėms avilyje vietos per mažai, tad viena pasiima dalį darbininkių ir išskrenda sau ieškoti naujo lizdo. Kartais naujieji spiečiai susimeta neįprastose vietose.

Vienas toks spiečius susimetė Vilniaus centre, ant Tauro kalno. Motinėlė pasirinko neįprastą vietą, nes šalia nuolat zuja automobiliai, ten didelis triukšmas, be to pro šalį nuolat vaikšto žmonės. Tokioje vietoje esantis spiečius nesaugus ir žmonėms – prisiartinus prie motinėlės, bitės pradeda elgtis agresyviai, nes gina savo „karalienę“. Alergiškiems bičių įkandimams žmonėms net ir netyčinis susidūrimas gali baigtis mirtimi.

Kartais susimetę spiečiai perskrenda į kitą vietą ieškodami jiems tinkamos drevės, bet motinėlės gali nuspręsti ir likti. Tuomet bitės ant šakų pradėtų lipdyti korius ir ruoštis žiemai. Jei vieta netinkama – bitės žiemą sušals ir žus.

Geriausi namai bitėms – aviliai. GRYNAS.lt imėsi bičių gelbėjimo operacijos ir organizavo spiečiaus sugavimą. Į pagalbos šauksmą atsiliepė bitininkas Juozas Kuklys. Vyras neilgai trukęs atvyko su spietine ir susirinko vietos nerandantį avilį. Dabar darbščiosios gaus naujus gerus namus ir bitininko šeimą ir klientus galės pavaišinti saldžiu medumi.

J. Kuklys pasakojo, kad birželis – spiečių gaudymo metas. Bitininką kone kasdien iškviečia vilniečiai ir praneša apie kiemuose, krūmuose ar po balkonais susisukusius spiečius: „Negaliu gi jų palikti likimo valiai. Visada paimu ir priglaudžiu“.

GRYNAS.lt dėkoja skaitytojai Gintarei Uselytei už suteiktą informaciją!