Apie rūšiavimo naudą ir reikalingumą jau prirašytos devynios galybės, tačiau elementarių patarimų ir paaiškinimų, kaip reikia teisingai rūšiuoti, trūksta. GRYNAS.lt ankščiau pateikė teisingo rūšiavimo gidą bei paprašė skaitytojų siųsti klausimus apie rūšiavimą. Tikimės, kad tai padės išmokti teisingai rūšiuoti.

1. Aušra:
Būčiau dėkinga, jei patikslintumėte, į kokį konteinerį mesti traškučių pakuotę? Į plastiko, ar į bendrąjį?

Pakeliai nuo traškučių yra neperdirbami, todėl juos reikia mesti į bendrąjį atliekų konteinerį.

2. Tadas:
Buteliukas nuo vaistų - praplautas, jokio kvapo. Akivaizdžiai iš plastiko. Ar tinka rūšiuoti? Perdirbimo ženkliukas yra. Kitas atvejis - stiklinis alaus butelis, tačiau su atlenkiamu kamščiu ir metaliniais strypeliais. Kaip su jais? Ar visi yra netinkami rūšiuoti.

Su vaistų pakuotę reikia elgtis labai atsargiai. Jeigu ant pakuotės nurodyta, kad ji perdirbama ir joje buvo neskysta medžiaga (pvz. tabletės) tuomet galima mesti į plastiko konteinerį. Kitais atvejais tokią pakuotę geriau mesti į bendrus konteinerius, o nereikalingus vaistus atiduoti į vaistinę.

Jeigu yra galimybė, nuimkite nuo alaus butelio metalines dalis ir išmeskite jas atskirai. Jei ne – meskite į stiklo konteinerį. Auksinė rūšiavimo taisyklė – geriau mesti negu nemesti.

3. Natalja:
Ar galėtumėte pasakyti, ar jūsų paruošta atliekų rušiavimo lentelė skirta vilniečiams, ar taip pat ir mažesnių miestų gyventojams? Nesu tikra, ar Telšių apskrityje į plastiko konteinerius galima mesti tetrapakus. Jie net neįvardinti Telšių regiono atliekų tvarkymo centro elektroniname puslapyje.

Lentelė tinka visiems Lietuvos gyventojams. „Tetrapak“ pakuotė tikrai turi keliauti į plastiko konteinerius. Jūsų minima interneto svetainė labai senai atnaujinta, tad informacija joje gali būti nebetiksli. Šventos ramybės vardan, galite pamėginti paskambinti į Telšių regiono atliekų tvarkymo centrą.

4. Kazimieras:
Susikaupė daug vaistų, kurių galiojimo terminas pasibaigęs. Kur tuos vaistus dėti?

Nebereikalingus vaistus galite atiduoti į bet kurią vaistinę.

5. Astra:
Laba diena, norėtume žinoti, kur dėti nuo įvairių perkamų prietaisų jų pakavimui naudojamą putplastį.

Teoriškai putplastis tinkamas perdirbimui ir jį galima mesti į plastiko konteinerį, bet jis sunkiai perdirbamas ir perdirbimo metu išsiskiria dideli pavojingų medžiagų kiekiai. Kai kuriose šalyse jį naudoti visiškai uždrausta. Geriausia būtų nepirkti produktų su tokia pakuote.

6. Rimvydas:
Būtų įdomu sužinoti, ar galima į plastiko konteinerį mesti indelius nuo tablečių, kapsulių. Taip pat nuo kapsulių lapelius (kur būna vienoje pusėje plastikas, paspaudi ir pro kitą, aliuminio folija padengtą, pusę išlenda). Iš anksto dėkoju už atsakymus.

Pakuotes nuo vaistų geriausia yra atiduoti į vaistinę, tačiau jei ant jų yra nupieštas perdirbimo ženklas, tuomet tinka ir į plastiko konteinerį. Iš dalies bet koks plastikas ir metalas (folija) tinka mesti į rūšiavimo konteinerį, nes jau patys surinkėjai atsirinks, svarbiausia, kad ant pakuotės tikrai nebūtų jokių vaistų likučių ar jų kvapo, visgi vaistai yra vaistai, su jais reikia elgtis atsargiau.

7. Rimvydas:
Keliose svetainėse skaičiau, kad kompaktinius diskus (CD) reikia mesti į plastiko konteinerį, o kitoje svetainėje bei lankstinuke skaičiau, kad negalima jų mesti į plastiko konteinerį. Tai kaip yra iš tiesų? Beje, ar galima į plastiką mesti kasetes (VHS).

Kompaktinių diskų (CD, DVD ir pan.) į plastiko konteinerį mesti negalima. Geriausia būtų jei juos (kai susikaups pakankamas kiekis) atiduotumėte į elektroninių atliekų surinkėjų rankas. Kitas variantas: mesti į bendrą konteinerį, bet tuomet atlieka ilgam atsiguls sąvartyne.

Jeigu įmanoma, ištraukite iš VHS kasetės juosta išmeskite ją į bendrą konteinerį, o jos korpusą į plastiko. Jeigu tai padaryti neįmanoma, meskite visą į plastiko konteinerį. Atliekų tvarkymo centre darbuotojai patys nuspręs ar ji tinkama perdirbti.

8. Žydrūnas:
Jeigu pakuotė pažymėta plastiko ženklu, bet ant jos yra užrašas "other" tai ją mesti į plastiko konteinerį ar į buitinių atliekų?

Nerekomenduotina juos mesti į plastiko konteinerius, bet perdirbimo technologijos nuolat juda į priekį. Kas šiandien neperdirbama po savaitės jau gali būti perdirbama. Pasinaudokite auksine rūšiavimo taisykle – geriau mesti, negu nemesti.

9. Jurgita:
Mane domina kur reikia mesti aerozolinius butelius (dezodorantų, wc gaiviklių ir t.t.)? Ieškojau info internete, bet neradau... Rašiau laišką į atliekų tvarkymo įmonę, bet atsakymo taip pat negavau.

Aerozolinių flakonų negalima mesti į metalo (plastiko) konteinerį, nes jie yra degūs ir sprogūs. Pagal visas taisykles, juos reikia atiduoti į atliekų surinkimo aikšteles, nes tokie buteliukai traktuojami kaip pavojinga medžiaga. Atliekų surinkimo aikštelių adresus galite rasti ČIA.

Tai gana nepatogu, tad po vieną jų vežioti tikrai neapsimoka. Gal yra galimybė juos kažkur sandėliuoti ir nuvežti „prie progos“? O gal geriau šias prekes pakeisti perdirbamomis alternatyvomis?

10. Žydrūnas:
Ką daryti su pakuotėmis, ant kurių yra toks žymėjimas:


Kiek suprantu, taip žymimos perdirbamos pakuotės, bet šitas žymėjimas yra labiau paplitęs kitose šalyse. Pvz. ant vienos pakuotės prie šio ženklo yra užrašas "For Spain only". Ką tai reiškia? Kad tik Ispanijoj šita pakuotė perdirbama ir Lietuvoje jos nereikia rūšiuoti?

O ką reiškia toks žmogeliukas, metantis šiukšlę (išmesk į šiukšlinę ar rūšiuok?):

Perdirbimo ženkliukas tikrai daugiau sutinkamas kitose šalyse – pas jus jis neįsigalėjo. Neskaitant to, kad parašyta, jog skirtas tik Ispanijai, rekomenduoju vistiek mesti į perdirbimo konteinerį. Pvz. atliekų surinkėjai atrenka plastiką ir išskirsto jį į 16 kategorijų. Tuo tarpu mums atrodo, kad visa plastmasė yra tiesiog plastmasė. Net jei Lietuvoje konkreti medžiaga neperdirbama, ją parduos tiems, kas gali perdirbti. Bet kokiu atveju prisidėsime prie mažesnio atliekų kiekio.

Lygiai taip reiktų elgtis ir su kitu ženkliuku turinčiomis atliekomis. Jei tas daiktas primena plastmasę, popierių, metalą ar stiklą – drąsiai meskite į rūšiavimo konteinerį. Atsakingi darbuotojai atsirinks, o blogiausiu atveju atlieka vis tiek atsidurs sąvartyne.

11. Tadas:
Kaip dėl tetrapak pakuočių ? Ar tikrai jos turi keliauti į plastikui skirtą konteinerį? Tada kaip su vadinamaisiais "Elopak"? Ten, kaip suprantu yra kartonas.

„Tetrapak“ pakuotės tikrai turi keliauti į plastiko konteinerį. Nors „Elopak“ pakuotės yra pagamintos iš kartono, tačiau "Tetrapak" atstovų teigimu, joms vieta plastiko konteineryje, kaip ir laminuotam popieriui.

12. Rimvydas:
Pastoviai gaunu sąskaitas voke, o tas vokas su plastikiniu langeliu. Kur jį mesti? Beje, kur mesti popierių/kartoną su lipnia juosta (jeigu ji sunkiai, kartais ne visiškai nusilupa)? Kur mesti pakuotes nuo arbatos, kurios yra padengtos plonu plastiko sluoksniu (foto 1,2)? Ar tinka į popieriaus konteinerį tokia blizgi kartoninė pakuotė (foto 3)? Sudužo prancūziškas arbatinukas: stiklą išmečiau į stiklą, o rėmas liko. Nežinau ką su juo daryti (foto 4).

Tobulas variantas – išlupti ar iškirpti plastikinę voko dalį ir atskirai išmesti abi dalis. Mažiau tobulas, bet geras sprendimas – mesti voką į popieriaus konteinerį.

Plastiku padengtą popierių reikia mesti į plastiko konteinerį.

Jeigu įmanoma, išlupkite metalinę arbatinuko dalį ir sumeskite jas į plastiko konteinerį atskirai. Jeigu ne – nieko tokio. Meskite visą arbatinuką į plastiko konteinerį.

Jeigu turite daugiau klausimų, rašykite ir siųskite nuotraukas į grynas@.grynas.lt

Rūšiavimas