„Eko laboratorija“ jau antrus metus stengiasi, kad Kalėdos taptų ne tik džiugia švente mums, bet rūpinasi ir aplinkos tausojimu. Laboratorijos komanda įkvėpta praeitų metų projekto „Perdirbtos Kalėdos“ sėkmės, šiais metais startuoja su projektu „Leisk Žemei atsikvėpti“.

„Praeitais metais skatinome žmones susimąstyti prieš perkant dovanas – dalinomės pavyzdžiais, kaip kurti dovanas iš perdirbamų medžiagų ir raginome įsigyti jau pagamintų aplinkai draugiškų daiktų. Šiais metais nukreipiame savo idėjas į įmonių biurus bei dirbančius žmones. Biurai dirba 5 dienas per savaitę, dvi dienas ilsisi, retai kas nors susimąsto, kad Žemei taip pat reikėtų leisti atsipūsti. Kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie aplinkos tausojimo, tad siūlome Žemei duoti laisvadienių labai paprastais būdais ir pirmasis iš jų – aplinką tausojanti biuro puošyba”, - teigia idėjos autorė Augusta Imbrasienė.

Ar kada nors atkreipėte dėmesį, kokias dekoracijas naudojate – jos po vieno panaudojimo atsiduria šiukšlių dėžėje ar pasiliekate kitiems metams? Ar paliekate per naktį įjungtas kalėdines girliandas, kurios daugeliu atvejų spindi tik sienoms?

„Eko laboratorija“ siūlo biurus puošti atsakingai ir dalinasi sprendimais, kaip tai padaryti lengvai ir kūrybiškai:

Vienkartines popierines, plastikines, blizgias dekoracijas pakeiskite į kokybiškesnes, pagamintas iš natūralių: medžio, veltinio, lino, tekstilės maltinio, arba perdirbtų medžiagų: CD, kompiuterio mikroschemų, vinilinių plokštelių, elektros lempučių. Tikėtina, kad jos kainuos brangiau nei pigi produkcija iš Kinijos, tačiau galėsite jas naudotis kelis metus iš eilės.

Jeigu visgi naudojate vienkartines dekoracijas, jas išrūšiuodami, sumažinsite žalą aplinkai.

Norėdami taupyti elektros energiją galite įsigyti specialų prietaisą, kuris nustatytu laiku išjungtų kalėdines girliandas, arba įsigyti Led girliandas, kurios sunaudoja mažiau elektros nei įprastos lemputės.

Išpuošta gyva žalia eglutė, turbūt, daugeliui padeda įsijausti į autentišką Kalėdų nuotaiką, bet visgi ją siūlome palikti vešėti miške. Atkreipkite dėmesį, galbūt jūsų biuro kieme arba netoliese auga eglutė, kurią galėtumėte papuošti – tokiu būdu ne tik sukurtumėte kalėdinę atmosferą sau ir kaimynams, bet ir išsaugotumėte medį. Jeigu nepavyko rasti žaliuojančios eglutės, situaciją galite spręsti kūrybiškai – pasigaminti eglutę iš laikraščių – susukti juos į ritinius ir suklijuoti tarsi šakas ant stovo, nereikalingas skrajutes ar senus atvirukus galite susukti į kūgius ir pagaminti daug mažų eglučių, užmaunamų ant pieštukų. Eglutė taip pat gali būti suformuota ant sienos klijuojant įvairius smulkius daiktus, pvz. vizitines korteles, nuotraukas, atvirukus, ženkliukus, trintukus arba kiekvienas iš namų galite atsinešti po mielą niekutį ir eglutę formuoti iš jų – taip Kalėdos taps unikalios bei asmeniškos.

Jeigu nespėjote išrūšiuoti senų kalėdinių atvirukų, juos galite panaudoti biuro papuošimų gamyboje: suverti į girliandą, išlankstyti origami arba suformuoti žaisliukus ant eglutės.

Girliandas galima gaminti ant vielos suveriant kankorėžius, vatos gumulėlius, vyno kamščius, sagas, veltinio burbulus, spalvingas vizitines korteles ar sukarpytas skrajutes. Taip pat galima pasigaminti „skanias“ girliandas – iš popkorno, gudobelės ar kitų uogų, džiovintų apelsinų skiltelių, obuolio riekelių, cinamono lazdelių.

Kalėdiniai žaisliukai taip pat gali būti nestandartiniai – nupurkšti dažais kankorėžiai, pagaminti iš senų fotoaparatų juostelių, nupinti iš šieno, išlankstyti arba suformuoti iš skrajučių.

Šiais būdais tausodami aplinką ne tik elgiamės atsakingai, bet ir išlaisviname savo kūrybiškumą bei sukuriame geriausią dovaną Žemei – leidžiame atsikvėpti.

GRYNAS.lt siūlo atgaivinti lietuvių žiemos švenčių tradicijas: