Kenksmingus ultravioletinius spindulius filtruojantis ozono sluoksnis Žemės atmosferoje nustojo dilti ir didžiąja dalimi atsikurti turėtų iki šio amžiaus vidurio, paskelbė Jungtinių Tautų tyrėjai.

Atliktos analizės ataskaitoje teigiama, kad sustabdyti ozono sluoksnio irimą pavyko dėl 1987 metais priimto beveik 200 valstybių susitarimo, kuriuo įsipareigota nustoti naudoti chloro ir fluoro karbonatinius junginius (CFC). Šie junginiai buvo plačiai paplitę šaldytuvų ir kai kurių pakavimo medžiagų gamyboje, aerozoliniuose purškaluose.

Pirmieji pastebėjimai dėl virš Antarktidos sezoniškai suplonėjančio ozono sluoksnio paskelbti aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Dabar trys šimtai mokslininkų, išanalizavusių pastarųjų metų duomenis, vertina, jog iki 1980 metų lygio apsauginis ozono sluoksnis atsikurs tarp 2045 ir 2060 metų - „truputėlį anksčiau“, nei planuota.

Nors CFC buvo atsisakyta, dalis jų tebėra susikaupę atmosferoje ir prireiks laiko, kad pasišalintų. Nerimo taip pat lieka dėl to, kad juos pakeitę junginiai, nors ir draugiškesni ozono sluoksniui, kartu yra ypač stiprios šiltnamio dujos, nurodo „Discovery“.