Lietuvoje pradedama kampanija „Mažiau šiukšlių“ (Litter less), kurią koordinuoja visuomeninė aplinkosauginė organizacija „Lietuvos žaliųjų judėjimas“, remiant Aplinkosauginio švietimo fondo „Gamtosauginių mokyklų“ programai ir „Wrigley“ įmonės fondui. „Mažiau šiukšlių“ kampanija įgyvendinama 15-oje šalių, įskaitant Lietuvą. Ja siekiama skatinti vaikus ir vietos bendruomenę ugdyti aplinkosauginį sąmoningumą, švarinti aplinką, rūšiuoti atliekas.

„Jau septynerius metus Lietuvoje koordinuojame tarptautinę „Gamtosauginių mokyklų“ programą, kurioje dalyvaujančiose mokyklose, mokosi daugiau kaip 40 tūkstančių moksleivių – o tai didžiulė akademinės bendruomenės dalis, kurios išugdytas aplinkosauginis sąmoningumas duos apčiuopiamą naudą vietos bendruomenei. Globalių problemų sprendimas vietos lygmeniu yra reikalingas siekiant ugdyti vaikų atsakomybę ir savimonę“, – sakė Rimantas Braziulis, Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas.

„Mes, „Wrigley“ bendrovės darbuotojai dalyvaudami įvairiose aplinkosauginėse programose tiek Europoje, tiek visame pasaulyje pastebėjome, kad efektyviausia priemonė siekiant švarios aplinkos yra ne draudimai, o tinkamo elgesio ugdymas, teigiami pavyzdžiai ir į rezultatus orientuota bendra veikla. Džiaugiuosi, jog aplinkosauginė kampanija Baltijos šalyse startuoja nuo Lietuvos, kurios gyventojai atsakingi ir pareigingi, todėl esu įsitikinęs, jog kartu su Gamtosauginėmis mokyklomis teigiamų pokyčių mes pasieksime greitai“, – sakė Ralf Tuchtenhagen, „Wrigley Baltics“ generalinis direktorius.

„Mažiau šiukšlių“ kampanijoje dalyvaus 3-12 metų vaikai iš Gamtosauginių mokyklų programoje dalyvaujančių pradinių mokyklų, darželių–mokyklų ir lopšelių–darželių. Šios ugdymo įstaigos organizuos aplinkos tvarkymo talkas, kurs menines vizualines priemones, kuriomis skatins nešiukšlinti ir tinkamai tvarkyti atliekas. Įgyvendindami suplanuotas aplinkosaugines veiklas vaikai bendradarbiaus ir su kitų šalių mokyklomis. Apie savo veiklą „Mažiau šiukšlių“ kampanijos dalyviai skelbs svetainėje.

Akcijos veiklas įgyvendins tarptautinėje Gamtosauginių mokyklų programoje (GMP) dalyvaujančios Lietuvos mokyklos:

Kauno Šančių lopšelis-darželis
Klaipėdos mokykla-darželis „Šaltinėlis“
Lazdijų raj. Veisiejų lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“
Marijampolės „Smalsučio“ pradinė mokykla
Mažeikių darželis-mokykla „Kregždutė“
Mažeikių lopšelis-darželis „Eglutė“
Mažeikių lopšelis-darželis „Pasaka“
Mažeikių lopšelis-darželis „Buratinas“
Mažeikių lopšelis-darželis „Berželis“
Mažeikių lopšelis-darželis „Delfinas“
Mažeikių lopšelis-darželis „Bitutė“
Neringos m. sav. Juodkrantės lopšelis-darželis „Vyturėlis“
Pasvalio darželis-mokykla „Liepaitė“
Šiaulių „Saulės“ pradinė mokykla
Šiaulių lopšelis-darželis „Bangelė“