Ne paslaptis, kad kai kurie medžiotojai savo sumedžiotus žvėris parduoda įvairioms supirkimo įmonėms. Kiti medžiotojai sako, kad pardavinėti savo laimikius supirkimo įmonėms – negarbinga. Šitaip elgiantis medžioklė virsta verslu, o ne laisvalaikiu ir poilsiu. Tuo tarpu supirkimo įmonių specialistai perspėja, kad Lietuvoje žvėrienos paklausa nemažėja, tačiau jie nebeišgali patenkinti klientų poreikių. Priežastis – Lietuvoje mažėja žvėrių.

Mėgaujasi patys

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojo Eugenijaus Tijušo teigimu, Lietuvoje medžiotojai nelinkę savo laimikius parduoti supirkimo įmonėms. Užuot tą darę, jie mėsą vartoja patys.

„Mano žiniomis, kažkokios statistikos, kiek medžiotojai parduoda mėsos įvairioms įmonėms, nėra. Lankausi įvairiose Lietuvos vietose, medžiotojų kolektyvuose. Kiek teko stebėti, didelė dalis medžiotojų savo sumedžiotų žvėrių mėsą naudoja patys. Labai mažai medžiotojų užsiima žvėrienos prekyba“, – savo patirtimi dalijosi E. Tijušas.

Medžiotojų „pardavėjų“ mažės

Ekspertas prisiminė, kad prieš kokį dešimtį metų šiuo klausimu medžiotojai labai aktyviai domėjosi. Ne tik medžiotojai, bet ir prekybininkai. Dabar tokio didelio susidomėjimo nebėra.

„Dabar aš nebeprisimenu, kada paskutinį kartą man į rankas buvo pakliuvusi tokia informacija: įvairūs skelbimai, atmintinės apie superkamą žvėrių mėsą ir panašiai. Iš to galime daryti prielaidą, kad žvėrienos pardavinėjimas, kuo tolyn, tuo labiau tarp medžiotojų mažės“, – kalbėjo ekspertas.

Neretai įvairūs medžiotojų būreliai pardavinėja sumedžiotą žvėrieną įmonėms, taip gaudamos pajamų savo išlaikymui parengti. Tiesa, ne vienas toks būrelis sugalvoja kitokį būdą gauti pajamų savo veiklai išlaikyti, t.y. įvesti mokestį už kiekvieną sumedžiotą licencijuojamą žvėrį. Dalis tokių klubų nepripažįsta mėsos pardavinėjimų ir teigia, kad klubas gali išsilaikyti ir iš narių mokesčio.
Iš Lietuvos medžiotojų daugiausia superka elnienos. Kiek mažiau - stirnienos ir šernienos. Už elnienos kilogramą vidutiniškai mokami 7 litai, stirnienos – 10 litų, šernienos – 6 litai.

Pašnekovas teigė, jog ne vienas medžiotojas sumedžiota žvėriena pasidalija su kaimynais ar giminaičiais.

„Pats asmeniškai nemanau, kad tai kažkas blogo. Jie yra teisėti tos mėsos savininkai. Su savo turtu šeimininkas gali elgtis taip, kaip jam atrodo geriau. Didėja medžiotojų, kurie į medžioklę žiūri, kaip į poilsį ir galimybę įsigyti delikatesinės produkcijos. Nemanau, kad tokia prekyba tarp medžiotojų kada nors klestės“, – konstatavo E. Tijušas.

Supirkimo įmonėms neparduoda

GRYNAS.lt kalbinti žvėrienos supirkimo, perdirbimo įmonių atstovai pripažino jaučiantys grėsmę, nes Lietuvoje mažėja medžiotojų, kurie atvežtų parduoti mėsos.

Žvėrienos perdirbimo įmonės „Viltlit“ vadovas Virgilijus Vansevičius patvirtino, kad kuo toliau, tuo mažiau Lietuvos medžiotojai atkeliauja pas juos su savo laimikiu.

„Aišku dar viskas priklauso nuo oro, laiko, sezono ir, be abejo, laimikio. Tačiau didelė dalis medžiotojų linkę savo sumedžiotą žvėrių mėsą vartoti patys. Taip sakant, produkcija sveika, šviežia, iš pirmų rankų“, – kalbėjo V. Vansevičius.

Žvėriena aprūpina kaimynai

Įmonės vadovas sakė, kad didžiausią dalį žvėrienos gauna iš užsienio, mat Lietuva smarkiai atsilieka nuo savo kaimynų.

„Šiuo metu didesnę dalį gauname iš savo kaimynų. Tarkim, Vengrija garsėja savo šernais, Lenkija – stirnomis ir elniais, Latvija – briedžiais“, – statistiką apibendrino pašnekovas.

Medžiotojai, norintys parduoti supirkimo įmonėms mėsą, privalo turėti licenziją. V. Vancevičius pasakojo, kad pagal Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymą „savo įmonėje turime veterinarą, kuris ištiria žvėrių mėsą. Net jeigu ir medžiotojas ją būna ištyręs, mes dar kartą patikriname. Ypač šernus, kurie gali sirgti trichinelioze.“

Nespėja tenkinti paklausos

V. Vansevičius GRYNAS.lt pasakojo, kad iš Lietuvos medžiotojų daugiausia superka elnienos. Kiek mažiau - stirnienos ir šernienos. Už elnienos kilogramą vidutiniškai mokami 7 litai, stirnienos – 10 litų, šernienos – 6 litai.

Paklaustas, ar galima teigti, kad Lietuvoje vis labiau mažėja žvėrienos pasiūla, nors paklausa didelė, V. Vansevičius patvirtino, kad tai tikrai pastebima.

„Mes nespėjame tenkinti paklausos, nes nėra pakankamai pasiūlos iš Lietuvos. Daug mūsų gaminių yra didžiuosiuose prekybos centruose. Per metus iš Lietuvos medžiotojų superkamos žvėrienos perdirbame 60–80 tonų žvėrienos. Tuo tarpu iš kitų užsienio šalių apie 200 tonų“, – sakė V. Vansevičius.

Parduoda ne tik medžiotojai

Anot jo, nereikia manyti, kad šis verslas gyvuoja vien dėl medžiotojų tiekiamos žvėrienos.


„Yra įvairios įmonės, kuriasi vis daugiau privačių ūkių, kurie užsiima žvėrių auginimu. Taip pat ne viena augintojų asociacija domisi žvėrienos prekyba ir bendradarbiauja“, – kalbėjo V. Vansevičius.

Pasak jo, reikėtų suprasti, kad žvėriena yra kaip ekologiškas maistas, kuris auginamas be jokių nenaudingų ir kenksmingų medžiagų.

Lietuvoje mažėja žvėrių

V. Vansevičiaus teigimu, Lietuvoje nebesumedžiojama tiek žvėrių, kiek jų būdavo sumedžiojama seniau. Pasak jo, per praėjusias dvi žiemas daug stirnų žuvo, šernų vados paankstėjo. Tiek oro kaita, tiek kitos pasekmės lėmė, kad žvėrių sumažėjo.

„Įmonei – 20 metų. Kiekvienais metais statistika rodo, kad Lietuvoje mažėja žvėrių. Jeigu 1993–1994 metais vien Panevėžio apskrityje būdavo nušaunama apie 300 briedžių, tai šiais metais 300 briedžių mums pavyko supirkti tik iš visos Lietuvos, o ne vienos apskrities. Tad skirtumas akivaizdus. Negalima sakyti, kad medžiotojai atveža parduoti mažiau, tiesiog žvėrių nebėra tiek daug“, – savo mintis dėstė pašnekovas.