Galimybė tuoktis ne tik santuokų rūmuose, bažnyčiose, bet ir kitose netradicinėse vietose jauniesiems suteikta nuo 2009 metų rugsėjo. Tačiau kalbos, kad Lietuvoje gyvenantys žmonės pradės masiškai naudotis šia galimybe, nepasitvirtino. Dėl didžiulių vestuvių išlaidų, kurios išauga į tūkstantines sumas, prastų Lietuvos orų, kuriuos sunku prognozuoti, gražių vietų trūkumo, didžioji dalis jaunųjų nerizikuoja ir vestuvių žiedus sumaino santuokų rūmuose arba bažnyčiose.

Vilnius aktyviausias

Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji inspektorė Genė Gaučienė teigė, kad lietuviai nesiveržia sumainyti vestuvių žiedų savo pasirinktose vietose. Tokio didžiulio vestuvių bumo, apie kurį buvo kalbėta nuo 2009 metų pabaigos, nebuvo. Dar mažiau porų tuoktuvėms renkasi gamtos prieglobstį.

„Didžioji dalis santuokų įregistruota Vilniaus miesto santuokų rūmuose. Sumainyti vestuvių žiedų kitose vietose ryžtasi maža dalis vilniečių. Mūsų skyriuje per visus 2010 metus susituokė 2569 jaunavedžių poros. Tačiau iš jų vos 110 žiedus sumainė savo pasirinktose vietose“, – teigė vyresnioji inspektorė G. Gaučienė.

Vyresnioji inspektorė patikino, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija nėra nustačiusi reprezentacinių vietų, kuriose gali tuoktis poros.

„Jaunavedžiai, kurie ryžtasi tuoktis kitose vietose, tą daro jau vilniečių pamėgtose vietose, pavyzdžiui, Verkių rūmuose, Belmonto poilsio ir pramogų centre, Vilniaus rotušėje, įvairiose kavinėse, restoranuose, viešbučiuose“, – konstatavo vyresnioji inspektorė G. Gaučienė.
Jaunavedžiai, kurie ryžtasi tuoktis kitose vietose, tą daro jau vilniečių pamėgtose vietose, pavyzdžiui, Verkių rūmuose, Belmonto poilsio ir pramogų centre, Vilniaus rotušėje, įvairiose kavinėse, restoranuose, viešbučiuose.

Per 2011 metų pirmuosius keturis mėnesius Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis įregistruota apie tūkstantį santuokų. Iš jų tik 18 įvyko jaunavedžių pasirinktose vietose.

Iš viso 2011 metais Vilniaus civilinės metrikacijos skyriui pasiūlymus tuoktis neįprastose vietose yra pateikę 64 poros.

Kaunas vylioja sodais ir mariomis

Kauno civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo Kęstučio Ignatavičiaus teigimu, kauniečiai taip pat nesiveržia naudotis tokiu pasiūlymu.

„Populiauriausios vietos Kaune yra Rotušė, Botanikos sodas, kuriame susituokė 6 poros. Dar keletas santuokų vyko prie Kauno marių, piliakalnių.

Vedėjas K. Ignatavičius patikino, kad didelio susidomėjimo, kokio buvo tikimasi iš pat pradžių leidus vykti tokioms santuokoms, nesulaukė.

Praėjusiais metais Kaune vyko 12 išvažiuojamųjų santuokų. Šiais metais buvo vienintelė santuoka, ji vyko viešbutyje „Perkūno namuose“. Didelio susidomėjimo nėra. Šiais metais viena pora nori tuoktis prie Kauno marių“, – apie Kauno vestuvių tendencijas kalbėjo vedėjas K. Ignatavičius.


Klaipėda vejasi Vilnių

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Gražinos Misevičienės teigimu, tokių santuokų Klaipėdoje, kuomet poros išsirenka savo vietą, vyksta daug.

„Populiariausios vietos Klaipėdoje yra Laikrodžių muziejus, Klaipėdos universiteto Botanikos sodas, viešbučiai. Dar kelios poros susituokė piliavietėje, laivuose, paplūdimiuose“, – teigė vedėja G. Misevičienė.

Vedėja G. Misevičienė patikino, kad praėjusiais metais šia galimybe pasinaudojo gana daug porų – 35. Šiais metais jų gali būti dar daugiau.

„Šiais metais tokia galimybe pasinaudojo 9 poros. Šiuo metu tokių prašymų turime tikrai daug. Vien per vasaros sezoną yra keliasdešimt porų, kurios nori tuoktis savo pasirinktose vietose“, – kalbėjo vedėja G. Misevičienė.

Panevėžys gražių vietų neturi

„Panevėžio miestas nėra turtingas tokiomis gražiomis, puošniomis vietomis. Panevėžiečiai yra pasirinkę „Romantic“ viešbutį. Pasirinkimą tuoktis bažnyčioje ar santuokų rūmuose iš dalies gali lemti ir žmonių konservatyvus požiūris. Visgi daugelis vestuvių ceremonijai skiria didžiulį dėmesį ir nenori rinktis kitų vietų“, – kalbėjo Panevėžio civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Girdvainienė.

Vyriausioji specialistė teigė, kad praėjusiais metais galimybe tuoktis savo pasirinktoje vietoje pasinaudojo viena pora. Šiais metais žiedus savo pasirinktoje vietoje sumainė taip pat viena pora. Dar dvi poros rugpjūčio mėnesį bandys tuoktis Senvagėje.

Prieš pasirinkdami vietą tuoktuvėms, jaunieji turi žinoti, kad turi būti registruoti tame mieste. Pavyzdžiui, Vilniuje sužadėtinių ceremonija gali būti rengiama tik Vilniaus miesto ribose. Vilniečiams, kurie nori susituokti už Vilniaus ribų, gali tekti prisiregistruoti tame mieste, kuriame nori susituokti.

Šiaulių mieste santuokų nėra

Šiaulių civilinės metrikacijos vedėja Videta Samienė teigė, kad Šiauliuose nebuvo įregistruotų santuokų, kurios būtų vykusios jaunavedžių pasirinktoje vietoje.

„Žmonės nerado tokios vietos, kurioje būtų galima rengti santuoką. Viena pora norėjo tuoktis prie auksinio berniuko skulptūros, tačiau apžiūrėjus visą teritoriją, buvo nuspręsta, kad vieta netinkama. Matosi kapinės, pakankamai apleista, tad jaunavedžiai atsisakė. Žmonės neturi pasiūlymų“, – apie susiklosčiusią situaciją kalbėjo vedėja V. Samienė.
Šiaulių civilinės metrikacijos vedėja
Žmonės nerado tokios vietos, kurioje būtų galima rengti santuoką. Viena pora norėjo tuoktis prie auksinio berniuko skulptūros, tačiau apžiūrėjus visą teritoriją, buvo nuspręsta, kad vieta netinkama. Matosi kapinės, pakankamai apleista, tad jaunavedžiai atsisakė. Žmonės neturi pasiūlymų.

Vestuvės nemadingos

Vedybų planuotoja Kristina Kaikarienė teigė, kad lietuviai neypatingai noriai renkasi netradicinę galimybę tuoktis kažkur kitur, o ne bažnyčioje ar santuokų rūmuose.

„Galbūt gerai, kad žmonės neieško tų vietų, kur susipažino, pasibučiavo. Gan keistai atrodytų iškelta Lietuvos Respublikos vėliava prie kažkokio piliakalnio ar miško aikštelėje. Viskas turi vykti pagal nustatytas taisykles. Nemanau, kad gerai būtų, jeigu viską reikėtų perkelti į vietas, kurios tam nepritaikytos ir netinkamos. Žinoma, yra gražių vietų, tačiau reikia rinktis atsakingai“, – apie lietuvių vestuvių subtilybes kalbėjo K. Kaikarienė.

Svarbu tinkamai pasirinkti

Vedybų planuotoja pridūrė, kad nemano, jog santuokų rūmų nustatyta kaina daro didžiulę įtaką. Norint susituokti savo pasirinktoje vietoje, šis malonumas kainuoja 210 litų, kai įprasta kaina santuokų rūmuose 3 kartus mažesnė.

„Nemanau, kad pagrindinė kaina atbaido. Kita vertus, Lietuva negarsėja puikiais orais. Reikia apsidrausti, kad nelytų, nebūtų šalta. Gamta nenuspėjama. Gerai, jei jaunavedžiai nori tuoktis rotušėje, o jeigu jie nuspręs rinktis pievą, laukus? Kaina išauga dvigubai, trigubai“, – teigė K. Kaikarienė.

Vedybų planuotoja patvirtino, kad jaunavedžiai, kurie nori tuoktis savo vietoje, dažniausiai renkasi Vilniaus miesto rotušę.

„Būdavo ir kitų vietų, nuo kurių atkalbėdavau. Pavyzdžiui, Palangos tiltas, pajūris, marių krantai, kalnai, įvairios aikštelės. Stengiuosi atkalbėti nuo tokių dalykų, kadangi nei jaunavedžiai, nei civilinės metrikacijos darbuotojai nebus patenkinti. Fantazuoti galime daug. Žinoma, fantaziją ir norus galima įgyvendinti, tačiau tai ne visada bus gražu, elegantiška, taip, kaip tikisi jaunavedžiai. Manau, svarbiausia – tinkamai pasirinkti, apsvarstyti visus tokių vestuvių pliusus ir minusus“, – pabrėžė vedybų planuotoja K. Kaikarienė.

Iš jaunavedžių lūpų

Giedrius ir Simona savo žiedus sumainė Belmonto pramogų parke. Jaunos poros teigimu, toks žingsnis buvo ilgai planuotas.

„Kartu galvojome, kad norime savo vestuves atšvęsti kitaip negu daro kitos poros. Ilgai svarstėme, kurį Vilniaus objektą pasirinkti. Aišku, bijojome orų, kurie gali sugadinti visą šventę. Daugelis kalbėjo dėl tradicijų, kainos. Nemanome, kad turime apsiriboti tradicijomis, svarbu, kad vienas kitą mylime, tad tai buvo mūsų apsisprendimo reikalas. Nors sutiksiu, kalbų, kad elgiamės, kaip amerikonai, buvo“.

Jauna pora Aurelija ir Eimantas pasirinko Vilniaus rotušę. Jiems teko persiregistruoti, kad savo santuoką galėtų įteisinti Vilniaus mieste.

„Kaip ir visi, bijome dėl oro. Tai pat žinojome, kad kaina dėl tokios vestuvių ceremonijos išaugs kelis kart. Džiaugiamės, kad viskas praėjo sėkmingai, emocijų daug. Tikrai nesigailime.“

Kitos nuomonės yra Indrė ir Vytenis, kurie galvojo savo vestuvių žiedus sumainyti gamtoje.

„Mes buvome užsidegę noru tuoktis parke, kuriame susipažinome. Taip norėjome įamžinti savo vestuves. Tačiau vestuvių planuotoja mus atkalbėjo nuo šio žingsnio, kadangi liepos mėnesį, kai norėjome tuoktis, Lietuvoje buvo prognozuojami prasti orai. Vestuvių planuotoja buvo teisi – būtent tą dieną, kai mūsų vestuvės vyko bažnyčioje, lauke pliaupė lietus. Aišku, nėra malonu, bet, kai pagalvoji, jeigu ceremonija būtų vykusi gamtoje... Nesinori net pagalvoti. O vestuvės ir taip buvo labai gražios, tad vėliau pagalvojome, kad gal ir gerai, kad savo meilę sutvirtinome bažnyčioje, o ne gamtoje.