Kulinarijos mados vis nenustoja stebinti savo išradingumu. Šiuo metu „ant bangos“ – maisto puošyba įvairiaspalviais augalais. Tokių patiekalų galima paragauti ne tik aukštos klasės restoranuose, bet ir sumanios šeimininkės virtuvėje.

„Valgomos gėles tikrai yra nekaloringos, todėl drąsiai siūlau jas naudoti ne tik dietininkams, bet ir visiems, kurie yra išsiilgę romantikos prie stalo. Kartais patiekalas su gėlėmis atstoja žvakių šviesą”, - GRYNAS.lt teigė maisto kultūros žinovas Alfas Ivanauskas.

Populiariausios valgomos gėlės – medetka, gvazdikas, chrizantema, rugiagėlė bei kiaulpienė. Vis dažniau patiekaluose vartojami ir rožių žiedlapiai.

Medetkos jau senovėje buvo naudojamos ir vertinamos kaip vaistažolės, stiprus antiseptikas. Šiandien jos naudojamos ir virtuvėje. Ryškūs oranžiniai medetkų žiedai puikiai tinka patiekalų puošimui, o mėgstantiems subtilų aštraus kartumo skonį – jos bus puikus prieskonis. Labiausiai tinka vartoti su sriubomis, makaronais bei salotomis.

Chrizantemų skonis labai panašus į medetkų, todėl jos puikiai patenkins aštrius skonio receptorius. Verta įsidėmėti, kad būtina pašalinti kartųjį chrizantemos kotelį ir vartoti tik žiedlapius, kuriuos rekomenduojama apvirti karštame vandenyje.

Aštrių skonių mėgėjams taip pat turėtų patikti nasturos. Jos ypač gerina sutrikusią virškinimo sistemą.

Mėgstantiems saldumą, rekomenduojama patiekalus gardinti rožėmis, kurių skonis primena vaisius. Iš jų tai pat gali būti verdamos labai gardžios uogienės.


Medaus mėgėjams turėtų patikti jauni kiaulpienių žiedai, kurie itin dera prie salotų ir ryžių. Subrendę šių gėlių žiedai kartoki, todėl reikėtų gana atidžiai juos pasirinkti.


Smaližių poreikius patenkins ir našlaitės, žibuoklės, kurios skatina apetitą, bei gvazdikai ir dobilai.

Anot A. Ivanausko, valgomos gėlės - tikrai visų skoniui. Vieni žiedai, patiekaluose vartojami tik dėl grožio, kiti - suteikia pikantiškumo, treti - rūgštumo, ketvirti - lengvo saldumo. Tačiau jų paskirtis visuomet priklauso nuo pačio patiekalo sumanytojo.

Kadangi gėlių žiedų skonis nėra itin stiprus, gaminant nereikėtų mėgautis įvairiaskoniais prieskoniais, kurie galėtų jį užgožti.

Taip pat vertėtų nepamiršti, kad negalima piktnaudžiauti pernelyg dideliu gėlių kiekiu patiekaluose, kuris gali sutrikdyti įprastą žmogaus organizmo virškinimo sistemą. Gėlininkai taip pat nerekomenduoja vartoti gėlių žiedų, nuskintų pakelėse ir ragina atminti, kad ne visos gėlės yra valgomos.

Valgomų gėlių sąrašas:

1. Medetkos
2. Chrizantemos
3. Kiaulpienės
4. Serenčiai
5. Nasturtos
6. Našlaitės
7. Rožės
8. Žibuoklės
9. Gvazdikai
10. Dobilai
11. Rugiagėlės