Studiją atliko Wageningeno universitetas Olandijoje, sujungęs pajėgas su šalies vyriausybe ir verslininkais, praneša "ScienceDaily".

Galvijų ūkiai visame pasaulyje smarkiai prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų. Olandijos mokslininkai pirmą kartą įvertino, kiek tokių dujų - metano ir diazoto monoksido - vienam kilogramui mėsos išmestų kelios valgomų vabzdžių rūšys.

Šiuo atžvilgiu kilogramas kiaulienos yra šimtą kartų taršesnis nei kilogramas didžiojo milčiaus lervų.

Amoniako, kuris rūgština požeminius ir aplinkinius vandenis, vabzdžiai aplinkoje irgi paliktų gerokai mažiau - skaičiuojant vienam kilogramui mėsos, skėriai būtų penkiasdešimt kartų, o svirpliai - nuo aštuonių iki dvylikos kartų mažiau taršūs nei kiaulės. Dar viena naudinga vabzdžių savybė - jų suėstas maistas mėsa virsta gerokai greičiau.

Studijoje daroma išvada, kad iš vabzdžių gaunami baltymai iš esmės yra aplinkai draugiškesnė alternatyva nei standartiniuose ūkiuose auginami gyvuliai. Tačiau tyrėjai nurodo, kad analizę reikia tęsti nagrinėjant visą gamybos grandinę.

Marcelio Dicke'o, žemės ūkio entomologo, teigimu, ateityje vabzdžiai galėtų visiškai pakeisti mėsą. "Skėrys yra žemės krevetė", - teigia jis.

Atliktų tyrimų duomenimis, Vakarų šalyse vienam žmogui kasmet jau tenka apie pusę kilogramo vabzdžių - daugiausia iš perdirbto maisto: makaronų, konservuotų sriubų ir t.t. M. Dicke'as kaip pavyzdį teikia pomidorų sriubą - sveiki atrodantys pomidorai parduodami švieži, o kitų minkštimas patenka į sriubą - tol, kol atitinka minimalius saugumo standartus.

Be baltymų, kai kuriuose vabzdžiuose gausu riebalų, vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, svirpliai turi daug kalcio, o termitai - geležies.

M. Dicke'o skaičiavimais, jau šiuo metu vienam Žemės gyventojui tektų apie 200 kilogramų vabzdžių biomasės. Tuo metu apie šeštadalis planetos gyventojų vis dar patiria badą.

Skaičiuojama, kad dešimt kilogramų pašaro generuoja apie kilogramą jautienos, tris kilogramus kiaulienos, penkis kilogramus vištienos ir devynis kilogramus skėrių.

Šiuo metu vabzdžiai kaip maistas jau vartojami daugelyje kultūrų - daugiau nei tūkstantis jų rūšių dažniausiai valgomi Azijos šalyse.