„Kas buvo prieš 10 metų ir dabar skiriasi kaip diena ir naktis“, - kalbėdamas apie populiariausias šunų veisles vaizdžiai užsimena žinomas kinologas Vytautas Gustaitis.

Populiarūs maži šuniukai

Pasak nuo 1979 metų šunis dresuojančio kinologo V.Gustaičio, prieš dešimtmetį lietuviai itin mėgo savo kieme ar netgi bute laikyti vokiečių aviganį, rotveilerį, bulterjerą, stafordšyrą ar vokiečių dogą. „Buvo madingos stambios agresyvios veislės“, - prisimena V. Gustaitis.

Metams bėgant, keitėsi Lietuvos gyventojų ekonominė padėtis, pasikeitė ir šunų mados.

„Pastaraisiais metais tapo populiarios mažos šunų veislės. Beje, dar neseniai buvo auksaspalvių retriverių banga, įvairiausių spalvų labradorai“, - pastebi specialistas. Visgi vis daugiau lietuvių pastaraisiais metais renkasi ne didžiulius šunis, o „rankinukus“. „Tai – dekoratyviniai šunys. Nykštukiniai pinčeriai, terjerai – ant bangos“, - tęsia pašnekovas.

Įtaką daro filmai

Jis svarsto, kad tai kokį šunį pasirinksime, lemia ir žiniasklaidoje pateikiama informacija. „Vienu metu buvo rodomas filmas „Lesė sugrįžta“, tai visi pirko kolius arba šelti veislės šunis. Pasirodžius filmams, kuriuose vaidina vokiečių aviganiai, visi puolė pirkti šios veislės šunis“, - pasakojo V. Gustaitis.

Tas pats atsitiko ir su haskiais. „Tik pasirodė filmų su šiais šunimis, lietuviai puolė pirkti šią veislę. Dabar Lietuvoje jau rengiamos varžybos su haskiais“, - pasakoja kinologas.

Visgi jis pastebi, kad ne visuomet mados yra palankios patiems šunims.

„Šios veislės šunys mūsų kraštui neypatingai tinka, tai yra daugiau šiauriečių šunys. Mūsų vasaros jiems per karštos. Haskiai puikiai geba bėgti į priekį ir paskui save kažką tempti, todėl sunkiai pasiduoda dresūrai“, - pataria V. Gustaitis.

Nepaisant to, haskiai dabar vieni populiariausių šunų veislių. „Jeigu kas neįperka haskio, tai perka laiką“, - pastebi kinologas.

Belgų aviganiai – lyderiai

Kalbant apie tarnybinius šunis, mados kinta ne taip sparčiai. Pasak V. Gustaičio, jau 13 metų Lietuvoje populiariausi belgų aviganiai. „Malinua užima pirmą vietą kalbant apie tarnybinius šunis. Be šios veislės šunų mes jau neįsivaizduojame tarnybų gyvenimo“, - įsitikinęs kinologas.

Prieš 13 metų į Lietuvą atvežtas pirmasis belgų aviganis vardu Belgas. „Po jo teko daug įrodinėti kolegoms, kad ši veislė yra lyderiaujanti pasaulyje. Į Lietuvoje rengiamus čempionatus atvažiuoja daug kinologų iš Europos. Pastebima tendencija, kad iš visų čempionatuose dalyvaujančių šunų belgų aviganiai užima apie 91-92 procentus rinkos“, - skaičiuoja pašnekovas.
V. Gustaitis
Maskvos sargybinis šuo buvo išveistas „Raudonosios žvaigždės“ veislyne. Ši veislė nuo pat pradžių buvo pasmerkta išnykti. Paėmė senbernarą ir kryžmino su Kaukazo aviganiu. Manė, kad po kelių kartų gausis stambūs dideli šunys. Deja, jie buvo labai nevaldomo charakterio: tokie agresyvūs, kad niekas negalėjo su jais susitvarkyti.

Jis pastebi, kad visgi vokiečių aviganiai išlieka vienais universaliausių šunų, tinkančių ir namams saugoti, ir tarnybai. Šios veislės aviganiai kainuoja apie 1,5 tūkst. litų su dokumentais.

„Informacija genetiškai paveldima. Kas įdedama į mažą šuniuką, tas perduodama iš kartos į kartą. Tokių šunų palikuonį bus žymiai lengviau dresuoti ir auklėti“, - paklaustas apie labiausiai dresūrai pasiduodančias veisles kalba V. Gustaitis.

Nemoka veisti

V. Gustaitis apgailestauja, kad Lietuvoje kai kurios šunų veislės išsigimė dėl netinkamo šunų veisimo. „Netaisyklingai veisiama, netaisyklingai auginama. Vien noro ar įsitikinimo neužtenka, reikia darbo ir dresuojant šunį, mokant jį ar auklėjant“, - vardija kinologas.

Visgi jis džiaugiasi, kad kai kurios šunų veislės Lietuvoje išnyko. „Maskvos sargybinis šuo buvo išveistas „Raudonosios žvaigždės“ veislyne. Ši veislė nuo pat pradžių buvo pasmerkta išnykti. Paėmė senbernarą ir kryžmino su Kaukazo aviganiu. Manė, kad po kelių kartų gausis stambūs dideli šunys. Deja, jie buvo labai nevaldomo charakterio: tokie agresyvūs, kad niekas negalėjo su jais susitvarkyti“, - pasakojo V. Gustaitis.

Kalbėdamas apie šunų veisimą, jis apgailestauja, kad pastaraisiais metais šunų veisimas tapo verslu, o patekęs į nieko neišmanančių žmonių rankas toks verslas tapo pražūtingas.

„Lenkijoje veisiami dekoratyviniai šunys. Veisiami jie tarytum kokie žemės ūkio gyvūnai, lyg kiaulės. Priveista būna visokiausių veislių, šunys netinkamai prižiūrimi, jie būna kirmėliuoti. Todėl iš Lenkijos į Lietuvą gabenamos veislės pigesnės“, - pasakoja V. Gustaitis.

Kainos:

Haskiai kainuoja apie 2-3 tūkst. litų su kilmės dokumentais.
Vokiečių aviganiai – apie 1,5 tūkst. litų.
Jorkšyro terjeras – iš Lenkijos 1-1,5 tūkst. litų, iš Lietuvos veislynų – 2 tūkst. litų ir daugiau.