Viena aktyviausių GRYNAS.lt puslapio Facebooke gerbėjų Dalia Bivainienė redakcijai atsiuntė nuotraukas ir papasakojo neįtikėtiną istoriją apie keistą į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos ūdros jauniklio elgesį ir jo išgelbėjimą.

Istorija prasidėjo sulaukus šeimos draugo skambučio", - laiške GRYNAS.lt redakcijai rašo ponia Dalia.

Draugas pranešė, kad rado ant žvyrkelio pasiklydusį ūdriuką, prašė mūsų atvykti, nes jam gyvūno elgesys pasirodė keistas: jauniklis glaudėsi prie žmogaus, niekur nebėgo.

Mes greitai iš sodo Vilniaus užmiestyje nuvažiavome prie Bebrusų ežero. Įtikinau, kad reikia nunešti gyvūną arčiau vandens. Tačiau, kai jį paleidome, ūdriukas, kaip mažas vaikas, vėl puolė prie mūsų.

Teko ieškoti pagalbos. Ieškojome gamtininkų, kurie galėtų patarti. Visi specialistai sutartinai kartojo, kad toks ūdros jauniklio elgesys - neįprastas. Gamtininkai spėliojo, kad gyvūnas taip keistai gali elgtis arba dėl to, kad yra prijaukintas, arba dėl to, kad yra išsigandęs. 

Kaip yra ištiesų taip ir nesužinojome, tačiau aišku buvo viena - ūdriukas dar labai mažas, nesavarankiškas ir, paleistas laisvėn, žūtų.

Ieškodami namų mažyliui skambinome visur, kur tik galėjome. Laimei, šalia Klaipėdos įsikūrusio zoologijos sodo Mini Zoo šeimininkas sutiko ne tik patarti, bet ir priimti į savo valdas jaunąjį paklydėlį.

Taip ūdros jauniklis nuo Bebrusų atvyko į mūsų sodą ir čia, paviešėjęs porą dienų, išvyko i Mini Zoo.

Vėliau teko skaityti, kad ūdros jaunikliai nuo mamos savarankiškai pasivaikščioti išeina tik sulaukę septynių mėnesių. Tai tik patvirtino nuogąstavimus, kad į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas gyvūnas vienas nebūtų išgyvenęs", - rašo D. Bivainienė.

Ūdra. (Lutra lutra Linnaeus). ŠEIMA - kiauniniai. BŪRYS - plėšrieji.

Į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta nuo 1989 m. Paplitusi nuo Portugalijos iki Japonijos, tačiau daugelyje Europos valstybių jau yra išnykusi. Lietuvoje ji pastebima beveik prie visų didesnių vandens telkinių.

Ūdros puikiai nardo ir plaukioja. Aktyvesnės tamsiuoju paros metu. Toli nuo vandens nenuklysta. Minta žuvimis, dagiausiai lėtai plaukiojančiomis. Labai žaismingas gyvūnas, greitai prijunksta.

Manoma, kad Lietuvoje gyvena apie 3000 ūdrų. 

Parengta pagal Lietuvos raudonąją knygą 

GRYNAS.lt dėkoja Daliai už gražią istoriją.

Rubrikai „Skaitytojų akimis“ laiškų laukiame el. paštu: grynas@grynas.lt.