Nemune, Kauno senajame paplūdimyje prie pėsčiųjų tilto, rasta žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių. Kauniečių pamėgtoje maudymosi vietoje higienos normos viršytos pirmą kartą šiemet, bet taip nutinka po kelis kartus kasmet. „Ten nėra oficialaus paplūdimio, tad nėra tualetų“, - penktadienį komentavo Radeta Savickienė, Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Žarniniai enterokokai ir lazdelės - iš žmonių žarnyno, jų buvimas vandenyje rodo, kad į jį galėjo patekti fekalijų, o su jomis - ir tokių ligų kaip dizinterija ar salmoneliozė sukėlėjų.

„Norma viršyta nelabai smarkiai, bet buvo šiltos dienos, padidėjęs besimaudančiųjų skaičius. Viršyta pirmą kartą šiemet, bet taip būna nuolat - laikas nuo laiko. Priežasčių ne viena, bet problema ta, kad ten nėra oficialaus paplūdimio, tad nėra tualetų“, - kalbėjo R. Savickienė.

Anot jos, nors paplūdimys neoficialus, specialistai žino, kad „kauniečiai ten vis tiek mėgsta maudytis“, todėl ima vandens mėginius ir skelbia rezultatus.

„Kai dienos vėsesnės, tarša sumažėja, mažiau besimaudančiųjų, bet tiksliai galėsime pasakyti tik gavę naujus rezultatus - tai bus kitos savaitės pradžioje. O iki tol rekomenduojame susilaikyti ir ten nesimaudyti“, - sakė R. Savickienė.

Pernai Lietuvoje vandens mėginiai rinkti 98 maudymosi vietose - tokie bendri duomenys pateikti Europos aplinkos agentūrai (EEA). Pajūryje privalomus vandens kokybės kriterijus atitiko visos vietos, tuo metu kai kuriose šalies upėse ir ežeruose bandinių nebuvo paimta pakankamai, kad jų kokybė būtų patvirtinta pagal esamus standartus. Tuo metu visoje Europos Sąjungoje užterštų maudymosi vietų pernai gausėjo. Prasčiau standartus vykdyti sekėsi, pavyzdžiui, Viduržiemio jūros kurortams.

Ketvirtadienį EEA paskelbti apibendrinti pernykščiai duomenys. Žalia spalva pažymėtos maudymosi vietos, kuriose vanduo atitiko privalomus kokybės standartus, mėlynos - vietos, kuriose pasiekti aukštesni rekomenduotini kriterijai, oranžine spalva pažymėti paplūdimiai, kuriuose paimta neužtektinai bandinių.