Vasarą pražysta sukulentai, kurių augimui reikia ypač daug šviesos. Vienas iš tokių augalų tarpo yra stambialapis tukvis (Pachypodium lamerei). Tai labai populiarus ir dažnai kambariuose auginamas augalas. Mažus juos galime statyti ant palangės, paūgėjusius - naudoti originaliai aplinkai sukurti. Ypač tinka žiemos sodams. Auginamas dėl dygliuotų stiebų ir stilingos formos. Žavingai atrodo žydėjimo metu.

Šių augalų vardas yra kildinamas išgraikų kalbos - pachis – storas, podium – koja.

Tai lapus metantys arba pusiaumetantys ramybės metu sukulentai. Gamtoje jų sultingi stiebaiužauga iki 5 m aukščio ir 30 cm storio. Auginant kambariuose yra mažesni.

Paprastai augina vieną stiebą, ant kurio spirališkai yra išsidėstę lancetiški lapai. Su amžiumi seni lapai nukrenta ir pasimato pilkas, dygliuotas stiebas su viršūnine žalių lapų skrotele. Savo išvaizda augalai yra truputį panašūs į palmes. Todėl populiariai vadinami Madagaskaro palmėmis.

Tukviai ilgą laiką turi tik vieną aktyvų augimo pumpurą stiebo viršūnėje. Retkarčiais žemės paviršiuje išaugina kelias atžalas.

Tukviai yra panašūs į karpažoles. Abiejų genčių augalai turi baltos spalvos sultis. Bet karpažolių sultys dirgina odą, o tukvių odos nedirgina, nors ir yra nuodingos. Jeigu karpažolių stiebai yra dygliuoti, tai pastarieji išsidėstę po vieną arba po du, o tukvių – po tris šalia kiekvieno lapo.

Žydėti pradeda 6 – 8 metų amžiaus, daugiau kaip 1m aukščio augalai. Vasarą ūglių viršūnėse suformuoja kvapnius, baltus, su geltona dėme viduryje 5 – 8 cm skersmens žiedus, kurie po kelis yra išsidėstę ant 15 –20 cm ilgio žiedynkočio.

Po žydėjimo stiebas išsišakoja.

Žydėjimas labai priklauso nuo šviesos kiekio. Kambariuose žydi retai, nes jos trūksta.

Rudenį tukviai dažniausiai numeta lapus. Jų skaičius ant augalo labai priklauso nuo drėgmės kiekio. Kuo sausesnis oras ir substratas, tuo lapų mažiau.

Dauginami sėklomis. Taip pat galima atskirti ir įšaknydinti šonines atžalas. Stiebų auginiais negalima padauginti, nes kaip jau minėjau, turi tik vieną aktyvų viršūnėje esantį augimo pumpurą.

Kaip ir dauguma sukulentų, tukviai auginami šviesiose vietose, galima statyti net esant tiesioginiams saulės spinduliams. Vasarą laistomi gausiai, žiemą - saikingai. Minimali temperatūra žiemą - 4°C. Bet geriausiai žiemoja esant10 - 14°C šilumos. Šiltesniame ore augalai auga, todėl reikėtų papildomai švitinti, norint, kad naujai užaugantis stiebas išliktų storas.

Sodinami į pralaidų vandeniui, purų substratą. Galima naudoti kaktusų auginimui skirtus mišinius. Kadangi tukviai turi kuokštą lapų, išgarina daugiau vandens, tai pravartu į substratą primaišyti ir molio, kuris ilgesniam laikui sukaupia vandens.

Valant ir tvarkant tukvius reikia saugotis, kad jų sultys nepatektų ant odos, o ypač į burną ir akis. Tai labai pavojinga. Todėl po darbo visada švariai nusiplaukime rankas.

Nors augalas ir nuodingas, bet jį puola parazitai – voratinklinės erkutės ir skydamariai. Profilaktiškai prieš šiuos kenkėjus reikia retkarčiais augalus nupurkšti vandeniu. Tai stabdo parazitų dauginimąsi.

Kitos tukvių rūšys

Tankiašakis tukvis (P. soundersii) yra tipiškas butelinis medis. Jų stiebų apatinė dalis sustorėjusi (iki 30 cm skersmens). Šakos apie 1 – 2 cm storio. Tai vasaržalis augalas. Rudenį, po žydėjimo, numeta lapus. Žiedai balti arba melsvi su rožiniais kraštais, 4 cm skersmens. Maloniai kvepia naktį. Norint kad stiebas storėtų, reikia trumpinti šakas. Tveria didelius karščius ir sausą orą. Belapius augalus žiemą reikia laistyti labai saikingai. Kilę iš Pietų Afrikos.

Garbanotasis tukvis (P. namaquanum). Tai lėčiausiai augantis tukvis. Praeina keli dešimtmečiai, kol užauga iki 0,5 m aukščio. Auga rudenį ir žiemą, o vasarą numeta lapus.Pradeda žydėti 6 – erių metų amžiaus. Vamzdiški žiedai neišlenda virš lapų. Peržydėję augalai išaugina naujus barchatinius banguotus lapus. Tveria didelį karšį.

Sultingasis tukvis (P. suculentum) Gamtoje tai yra laipiojantys krūmai, po žeme turintys ropės formos kaudeksą (sustorėjusią apatinę stiebo dalį). Pavasarį šakučių viršūnėse prasiskleidžia 3 cm skersmens balti arba rožiniai žiedai. Per metus ant augalo užauga tik keli 5mm pločio ir 8 mm ilgio lapai. Tveria didelį karštį, bet reikia temdyti nuo ryškios saulės. Ypač, jeigu kaudeksas yra iškeltas virš žemės paviršiaus. Kilę iš Afrikos.