Papajiniai melionmedžiai natūraliai auga Amerikos žemyne nuo Meksikos iki Čilės. XVI a. portugalai juos išplatino ir kituose kraštuose. Dabar auginamas visur, kur vidutinė temperatūra yra 20 - 30°C ir per metus iškrenta ne mažiau kaip 100 mm kritulių.

Melionmedžiu šie augalai vadinami todėl, kad vaisiai yra panašūs į melionus. Kartais vadinamas duonmedžiu, nes šutinant nesunokusius vaisius, sklinda duonos kvapas.

Tai daugiamečiai, medžio formos augalai. Stiebai 10 – 25 cm skersmens, nešakoti, mažai sumedėję, iki 6 m aukščio. Plaštakiškai skaldyti ant ilgų lapkočių lapai išsidėstę stiebo viršūnėje.

Kvapūs, gelsvos spalvos vienalyčiai žiedai užsimezga lapų pažastyse. Taurelė ir vainikėlis penkianariai. Vyriškieji kuokeliniai žiedai yra piltuvėlio formos, nes jų vainiklapiai suaugę ir jie sudaro daugiažiedės kekės. Moteriškųjų žiedų vainiklapiai nesuaugę, turi vieną piestelę ir yra išsidėstę po tris.

Vaisius yra pailgai ovalinės arba kriaušės formos mėsingas iki 60 – 70 cm ilgio ir 30 – 40 cm skersmens agurkvaisis, sveriantis iki 3 kg. Jame gali būti 700 ir dar daugiau juodų sėklų. Sunokusių vaisių odelė geltona. Valgomas rausvai oranžinės spalvos minkštimas.
Papajinius melionmedžius galima auginti patalpų papuošimui. Tai yra pigus ir malonus būdas paįvairinti interjerą. Paskanavome vaisių, prisirinkome sėklų. Iš jų užauga dideli, puošniais lapais augalai.

Pramoninis vaisiaus pavadinimas - tikroji papaja. Gamtoje šie augalai yra trumpaamžiai. Po 4 metų augimo dažniausiai suserga šaknų puviniu ir žūva.

Tai greičiausiai derantis vaismedis – natūraliai augdami atogrąžose per 9 mėnesius užauga ir jau sunokina vaisius. Dera ištisus metus.

Auginami dėl maistingų vaisių. Jų minkštime yra daug įvairių vitaminų - A, B, C, D, cukraus ir įvairių bioaktyvių medžiagų. Sėklos turi iki 25 proc. riebalų.

Melionmedžių stiebai ir nesubrendę vaisiai turi lateksą, iš kurio yra išskiriamas papainas. Tai fermentas, naudojamas mėsos minkštinimui. Šią savybę žinojo ir ja naudojosi žmonės jau prieš kelis tūkstančius metų. Papainas taip pat naudojamas žaizdoms ir išbėrimams gydyti.

Sunokę vaisiai valgomi švieži, spaudžiamos sultys. Nesunokę vaisiai naudojami kaip daržovės – kepami, šutinami ir t.t.

Dėl papaino naudojami medicinoje – žaizdoms gydyti, , virškinimui gerinti, alaus pramonėje – alui nuskaidrinti.

Dėmesio. Melionmedžių sultys gali pažeisti žmonių odą – sukelti paraudimus ir nudeginimus.

Lietuvoje papajiniai melionmedžiai auginami šiltose oranžerijose, dideliuose kambariuose. Jų sėklų galima prisirinkti iš parduotuvėje nusipirktų vaisių arba įsigyti sėklų parduotuvėse. Jos sudygsta gana greitai. Uždarose patalpose žydi ir dera jau 3 – 4 metais.

Augalai sodinami į dideles talpas, naudojant derlingą, purų substratą. Tręšiami ir laistomi gausiai. Statomi šviesiose vietose. Aukštis priklauso nuo indo talpos – kuo ji didesnė, tuo aukštesni melionmedžiai užaugs.

Papajinius melionmedžius galima auginti patalpų papuošimui. Tai yra pigus ir malonus būdas paįvairinti interjerą. Paskanavome vaisių, prisirinkome sėklų. Iš jų užauga dideli, puošniais lapais augalai. Kadangi jie žaliuoja tik stiebo viršūnėje, tai tikrai surasime vietą, kur pastatyti. Na ir kas, jeigu nežydės. Vis tiek tai bus papajinis melionmedis, kurio vaisių galime nusipirkti parduotuvėse.

O su lapais paeksperimentuokime – suvyniokime į juos žalią mėsą prieš ją troškindami ir pažiūrėkime, ar tikrai ji greičiau suminkštės?