„Žiedų valdovo“ trilogijoje parodytus hobitų namus primenantį būstą susikūręs britas statyboms sugaišo keturis mėnesius ir išleido vos 3 tūkst. svarų (12 tūkst. litų) - sutaupyti padėjo tai, kad jis naudojosi beveik išimtinai vietinėmis medžiagomis - akmenimis, moliu, šiaudais ąžuolo medienos likučiais.

Į pasakų namelį primenantį būstą Velse su šeima įsikraustęs Simonas Dale'as pasakoja, kad pirmiausia nukasė kalvelės šoną. Kasant surinkti akmenys, molis, žemė vėliau buvo panaudoti pamatams ir grindims, sienoms stiprinti, papildomai jie apšiltinti šiaudų ryšuliais. Stogo struktūros uždengtos žemės ir žolės sluoksniu, nors joms taip pat prireikė ir plastiko lakšto. Sienos papildomai taip pat užteptos kalkėmis, kurioms pagaminti reikia mažiau išteklių nei cementui. Grindų apdailai ir kitoms namo struktūroms panaudotos medienos atliekos. „Viskas, ko galite norėti, yra kažkur šiukšlių kupetoje - langai, krosnelė, vamzdžiai...“ - aiškina S. Dale'as.

Namelis šildomas mediena kūrenama krosnimi, dūmtraukis sukonstruotas taip, kad šiluma laikytųsi ilgiau. Šaldytuvas vėsinamas oru, kylančiu iš apačios pro pamatus. Stoge palikti plotai saulės šviesai patekti, o papildomam apšvietimui, muzikos įrangai ir kompiuteriams energiją kaupia saulės elementai. Vanduo - iš gretimo šaltinio, tualetas - kompostuojantis, vanduo nuo stogo - renkamas.

S. Dale'as skaičiuoja, kad su uošvio, o kartais - draugų pagalba, namui pastatyti prireikė iš viso apie 1 - 1,5 tūkst. darbo valandų, pagrindiniai įrankiai - pjūklas, plaktukas ir kaltelis. „Ir aš nesu statybininkas ar dailidė, mano patirtis yra tik su panašiu namu susiję bandymai prieš dvejus metus ir dar šiokie tokie pabandymai. Tokios statybos yra prieinamos kiekvienam. Mano naudingi įgūdžiai buvo tik sveikata, tikėjimas, užsispyrimas ir pagalbininkas ar du nuotaikai pakelti“, - savo interneto tinklalapyje rašo S. Dale'as.

Pastaraisiais metais panašių namų randasi vis daugiau.