Kas gyvena Minijos upėje, kokių rūšių paukščių ir kitų gyvių galima sutikti jos pakrantėse ir kaip žmonės su šia viena didžiausių upių Žemaitijoje elgiasi, užfiksuota filme.

Kunigo fiksuoti kadrai

Jaunimo iniciatyvinės grupės "Minijos slėnis" nariams teko leistis į tiriamuosius žygius tam, kad būtų pagarsinta Minijos upės problematika. Taip šalia upės gyvenantys žmonės yra skatinami suvokti jos svarbą ir atkreipti dėmesį į taršą.

"Filmo dvasinis įkvėpėjas buvo Kretingos pranciškonų kunigas Evaldas Darulis. Jo paties Minijoje po vandeniu filmuota medžiaga pastūmėjo jaunimą atidžiau pažvelgti į šios upės problematiką", – pasakojo vienas šio projekto dalyvių Erlandas Paplauskis.

Daugelis iniciatyvinės grupės "Minijos slėnis" narių, išvydę tai, kas vyksta šios upės dugne, vienu balsu ištarė – "Neįtikėtina, kokia gyva upė".

Retų gyvių buveinės

Upę stebėję visais metų laikais, beveik visą jos ruožą perplaukę baidarėmis, jauni žmonės nusprendė užfiksuoti visa tai, ką išvydo.

"Minijos pakrantėse gyvena daugybė itin retų paukščių. Čia įsikūrusi pati didžiausia Lietuvoje ryškiaspalvių tulžių kolonija", – pasakojo E.Paplauskis.

Baikšti ir pašaliečio akims nepasiekiama griežlė šiame filme mielai pozuoja vaizdo kameros objektyvui.

"Mūsų rajone yra Lietuvoje antra pagal dydį griežlių kolonija", – aiškino ekologas.

Filme "Minija - gyva upė" užfiksuota daugybė miestiečiams nepažįstamų žuvų. Čia galima išvysti nėgių nerštą. Kamera Minijoje stebėjo raines, kirtiklius, šlyžius, kitas žuvis.

Viena švaresnių upių laikoma Minija, jaunimo akimis, kenčia nuo chaotiškos rekreacijos, savaitgaliais upės pakrantės dūsta nuo automobilių. Šalia upės vagos kuriasi ištisi gyvenamųjų namų kvartalai.

"Keturračiai pakrantėse ir daugybė kitų pažeidimų vasaros metu yra įprastas reiškinys. Gaila, kad aplinkosaugininkams tai mažai rūpi", – pastebėjo E.Paplauskis.

Susekė bandymą pakeisti vagą

"Suorganizuotame žygyje buvo užfiksuota daugybė vietų, kur išleidžiamos nuotekos. Pavyko nufilmuoti net ir brakonierių, kurie vis dar jaučiasi nepagaunami", – pasakojo E.Paplauskis.

"Klaipėda" rašė, kaip filmo kūrėjai užfiksavo ir skandalingą Minijos upės vagos sudarkymo faktą. Drastiškiausias savavališkas žmogaus elgesys užfiksuotas ties Aleksandravo kaimo tiltu.

"Pastebėjome, kad į Miniją atvertas didžiulis kanalas. Upės pakrantėje sodybą turintis žmogus iškasė kanalą ir ruošėsi juo pasukti upės vandenį arčiau savo namų", – pasakojo viena šio žygio organizatorių Roma Paplauskienė.

Pokyčiai: jaunimas užfiksavo, kaip buvo pakeista Minijos upės vaga.