„Kartą vaikščiojau parduotuvėje ir nugirdau tėvo pokalbį su penkiamečiu vaiku. Vaikas rodė pirštu į kiaulės mėsą ir klausė, ar čia gaminamos kiaulės. Tai yra baisu”, – sako Vilniaus lopšelio-darželio „Bitutė” vadovė Nijolė Mituzienė.

Jos įsitikinimu, vaikų švietimas apie gyvūnus yra labai svarbus, nes miesto vaikai nesuvokia net iš kur atsiranda gyvūnai. „Ikimokyklinio amžiaus vaikams būtina rodyti, kaip atrodo ir gyvena, pavyzdžiui, meška. Tai vaiko socializacija”, – sako N.Mituzienė. – Šių laikų vaikams negalima leisti vien tik kompiuteriu žaisti”, – priduria darželio vadovė.

Jai pritaria ir GRYNAS.lt kalbinta Vilniuje dirbanti mokytoja metodininkė Raimonda Kuklienė. Jos teigimu, šiuo metu apie trečdalis Vilniaus pradinių klasių mokinių nėra tiesiogiai susidūrę su naminiais gyvūnais.

„Vaikai yra vartotojai, tačiau tiesioginio santykio su tuo, ką vartoja jau nėra. Ypač tie, kurie neturi kaime gyvenančių senelių ar kitų giminių. Negalėčiau pasakyti, kad didžioji dalis pradinukų nepažįsta karvės, tačiau tendencija tokia yra. Gyvenme mažame krašte, todėl tokios didelės atskirties kaip Londone ar New Yorke nebus. Vis dėlto jau nieko nestebina, kai jaunesni mokiniai pamatę kurmiarausį mano, kad tai skruzdelynas”.

Kad vaikas susipažintų su gyvūnijos pasauliu, Lietuvos zoologijos sode yra rengiamos edukacinės valandėlės. „Mūsų mokyklėlėje yra vedamos ekskursijos, pažindiname vaikus su gamta, gyvūnais, skatiname jais rūpintis ir mylėti”, – sako Lietuvos zoologijos sodo edukologė Violeta Lazarevičienė. Šioje mokyklėlėje vaikai ne tik pamato laukinę gyvūniją – čia su vaikais kalbamasi ir apie jų augintinius, priežiūrą, diegiama meilė gyvūnams. Taip pat pažindinama su problemomis gamtoje: miškų kirtimu, nelegalia gyvūnų medžiokle.

V. Lazarevičienė sako, kad daug vaikų nepažįsta gyvūnų arba pažįsta tik iš paveiksliukų ir filmų, todėl įspūdis, kai jie pamato gyvūną realybėje – milžiniškas. „Vaikas, matęs žirafą tik per televizijos ekraną, negali įsivaizduoti jos dydžio. Zoologijos sodas tarsi vaizdinė mokomoji priemonė”, – sako zoologijos sodo edukologė.

Lietuvos zoologijos sodas vykdo edukacinę programą ir už sodo ribų. “Vabzdžius dėžutėse vežame į mokyklas, darželius. Vaikus pažindiname ir su šia fauna”, – sako V. Lazarevičienė ir priduria, kad ši programa yra ypatingai paklausi. Juk miesto vaikai taip pat ir ne visus vabzdžius gali atskirti.

Idėja šviesti vaikus apie gyvūnus nėra nauja – ją sugalvojo dar vienas iš Lietuvos zoologijos sodo įkūrėjų Tadas Ivanauskas. Gamtininkas norėjo, kad žmonės pažintų ir savo akimis pamatytų ne tik liūtą, mešką ar žirafą, bet ir gebėtų pažinti savo šalies fauną.