Šeštadienį per Lietuvą nuvilnijusi „Darom“ švarinimosi banga kiek pritildė net didžiausius skeptikus. Bent jau sostinėje akcijos dalyviai buvo maloniai nustebinti iš anksto sutvarkytomis teritorijomis, o premjeras Andrius Kubilius prisipažino: „vargstame“ ieškodami šiukšlių“. Gal šalies miestai jau išvalyti ir laikas pajėgas perkelti kitur?

GRYNAS.lt redakciją pasiekė informacija, kad vos už 19 kilometrų nuo Vilniaus plytinčiuose Parudaminio miškuose „kuriasi“ sąvartynai. Miškininkų akių išvengusios atliekų krūvos badyte bado akis gražaus eglyno fone.

Keliuose yra taip vadinamos „juodosios dėmės“ ar „taškai“, kuriuose įvyksta daug avarijų. Taip ir Lietuvos miškai turi savo „juodąsias dėmes“, kuriose bandoma paslėpti neatsakingą elgesį, tingumą, šykštumą ar tiesiog nusikalstamą sąmoningą gamtos niokojimą.

Akcijos „Darom“ dieną žmonės spėliojo, esą akcija per ketverius metus tikrai pasiekė savo - paskatino miestų bendruomenes imtis iniciatyvos ir susitvarkyti savo apylinkes. Švarūs parkai ir upių pakrantės kėlė nuotaiką ir pasididžiavimą savo tautiečiais.

Pasirodo, kad pagrindinis „priešas“ (šiukšlės) mėtosi ne mieste: jos visų mėgstamose paežerėse ir miškuose. Deja, kuo gražesnė apylinkė, tuo didesnė tikimybė rasti šiukšlių kalnus. Galbūt „Darom 2013“ reikėtų orientuoti į Lietuvos miškus? 

Tokią nuomonę palaikė ir Vilniaus miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė Raimonda Aliulytė. „Nors mūsų prižiūrimi valstybiniai miškai tvarkomi nuolat, bet neatsakingo žmonių elgesio neišvengiame. Pavyzdžiui per akciją „Darom“ viena iš tvarkomų teritorijų buvo Verkių girininkija. Talkoje dalyvavo apie tūkstantis žmonių. Viso buvo surinkta apie 15 tūkst. litrų atliekų ir bent 100 padangų. Taip pat labai daug šiukšlių randame ir Migūnų ir Parudaminio girininkijose. Pastarosios nuo gyventojų ir poilsiautojų išmetamų šiukšlių kenčia nuolat. Parudaminio girininkija surinko per 150 maišų šiukšlių, daug padangų ir įvairių stambiagabaričių atliekų. Miškuose savanoriams tikrai yra ką veikti, šiukšlių čia ilgai ieškoti neteks“.

Anot jos, girininkai bent kartą per mėnesį išvalo vietas apie poilsiavietes, o gilesnes miško vietas tvarkyti pradeda balandžio mėnesį. Kartais atliekos voliojasi ne valstybiniuose, bet privačiuose miškuose. Tokiu atveju girininkijos ir urėdijos bejėgės - juose savininkai tvarkosi kaip tinkami.

„Savanorių prisikviečiame per akciją „Darom“ ir šiemet pirmą kartą organizuotą miškų tvarkymo talką „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių“, tačiau per jas visų Lietuvos miškų pilnai neišvalysi, todėl prašome ir gyventojų, kad jie visad praneštų apie rastus šiukšlynus urėdijoms arba girininkijoms. Džiaugiamės, kad kasmeti vis prisijungia daugiau žmonių, bet savanorių mums niekad nebus per daug. Kaip ir kasmet, taip ir kitąmet kviesime visus tvarkyti ir miškus“, - teigė R. Aliulytė.