Paprastojo suopio fotosesija, anapus apsauginės tvoros besiganančios stirnos, karvės ir gandro duetas - visa tai GRYNAS.lt skaitytojui Dariui pavyko įamžinti nuotraukose vos per kelias minutes ir tik vienoje kelioje Vilnius-Panevėžys pusėje.

„O vis dėlto gražu pas mus Lietuvoje. Tikras lietuviškasis safaris!“ - sakė nuotraukų autorius, apgailestaudamas, kad su savimi neturėjo teleobjektyvo.

GRYNAS.lt primena, kad autostrada Vilnius-Panevėžys pastaruoju metu pagarsėjo kaip laukinių gyvūnų ir automobilių susidūrimo vieta. Vien Ukmergės rajone šiemet įvyko penki laukinio gyvūno sukelti eismo įvykiai automagistralėje, nors nuo to turėtų apsaugoti ir metalinės tvoros, ir neseniai žvėrims įrengtos nušokimo rampos.

Kelininkai sako, kad magistralėse Vilnius–Kaunas–Klaipėda ir Vilnius-Panevėžys tinklo tvoromis aptverta beveik 400 pakelės kilometrų, įrengta vienuolika požeminių perėjų, įvažiavimų į miškus. Tačiau žvėrys į kelią esą patenka ir dėl žmonių aplaidumo.

„Aptvėrimo efektyvumą labai silpnina teritorinis išsidėstymas. Mūsų magistralės nėra atribotos nuo aplinkinės teritorijos, yra įvairūs nuėjimai, įvažiavimai. Sąmoningumas aplinkinių teritorijų gyventojų ne visada aukštas, ir jie neuždaro vartelių įeidami“, – tvirtino Kelių direkcijos atstovas Arūnas Rutka.

Valstybinės reikšmės keliuose iki šių metų tvoromis užtverta pusšešto šimto kilometrų. Tai padaryta Europos Sąjungos lėšomis. Ar toliau bus gerinama kelių apsauga, priklausys nuo finansavimo.