Vilniaus valdžia šią savaitę pranešė, kad sostinėje daugėja kavinių, kurios savo klientus vaišina vandeniu iš čiaupo nemokamai. Tačiau iš tiesų kavinių sąrašas nuo birželio mėnesį pradėtos iniciatyvos nepasipildė.   

Kavinės, barai ir restoranai, priklausantys tinklui „H2O!”, mieste pažymėti specialiais lipdukais. Buvo skelbiama, kad vasaros pradžioje startavusią iniciatyvą palaiko beveik dvi dešimtys sostinės kavinių. Tikėtasi, kad jų skaičius nuolat augs, tačiau spalio pabaigoje nemokamu vandeniu iš čiaupo vaišina tos pačios 17 maitinimo įstaigų.

Dauguma GRYNAS.lt kalbintų iniciatyvai nepriklausančių kavinių darbuotojų teigė ir taip atnešantys savo klientams vandens, jei šie to paprašo. Anot jų, tai būna pavieniai atvejai, o nemokamo vandens kavinėse kultūra dar sunkiai skinasi kelią mūsų šalyje.


Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė GRYNAS.lt teigė, jog paprasto vandens tiekimas nemokamai – kol kas pavienių kavinių iniciatyva. Pati asociacija dėl tokio reiškinio nuomonės neturi.

„Tai yra kiekvieno verslo pasirinkimas. Vienur tai – populiaru, Lietuvoje kol kas – naujovė. Tačiau kiekvienas savininkas individualiai pasirenka, ar jis pardavinėja, ar nemokamai pilsto vandenį. Kai kur galbūt net patys klientai kreivai žiūrėtų, jei jiems būtų įpilamas vanduo iš krano, jie gali suabejoti dėl tokio vandens kokybės – todėl asociacija neturi bendros nuomonės šiuo klausimu,“ - teigė moteris.

Daugumoje Europos Sąjungos šalių klientų vaišinimas centralizuotai tiekiamu vandeniu yra tapęs įprastu dalyku. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija nuo 2010 metų balandžio įstatymu įpareigojo alkoholiu prekiaujančias viešojo maitinimo įstaigas nemokamai tiekti centralizuotai tiekiamą vandenį. Įstaigai nesilaikant šio įstatymo gresia bauda ar leidimo prekiauti alkoholiu netekimas.

Iniciatyva „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“ žiniomis apie kavines, kurios patiekia arba atsisako patiekti vandens iš čiaupo, siūlo dalytis čia.

GRYNAS.lt jau rašė, kad kiekvienais metais plastikiniuose buteliuose parduodamas vanduo atneša didelį pelną tiek jo tiekėjams, tiek gamintojams, o jį perkantys žmonės klaidingai tiki, kad parduotuvėse parduodamas vanduo yra švaresnis ir sveikesnis nei bėgantis iš namuose esančio čiaupo.

Kavinių, barų ir restoranų tinklas „H2O!“, kuriame nemokamai galima gauti tinkamai paruošto centralizuotai tiekiamo vandens:

Jalta, Vykinto g. 17A
Gorky, Pilies g. 34
Rene, M. Antokolskio g. 13
Kitchen, Didžioji g. 11
Vilniaus Bastėja, Subačiaus g. 15/2
RawRaw, S. Skapo g. 10
Wok to Walk, Vilniaus g. 19
Cozy, Dominikonų g. 10
Piccolo Canopi, Bernardinų g. 10
Pomodoro, Jogailos g. 4, Goštauto 40C, P. Lukšio 32, Ozo g. 14
San Valentino, Vilniaus g. 47/18
Koldūninė, Savičiaus g. 6
Žaliasis bambukas, Latvių g. 7A
Būsi trečias, Totorių g. 18
Biliardinė „Fuksas“, Gedimino pr. 28/2
Exlibris, K. Sirvydo g. 6
Šviežia kava, PC „Gedimino 9“, PC „Ozas“, PC „Panorama“.