Praėjusią savaitę šakietė moteris tapo jau trylikta paciente, kurios sveikatą dėl apsinuodijimo grybais šiemet gelbėjo krašto medikai. Tarp šių nelaimėlių yra ir keturi vaikai.

Apsinuodijimo atvejų pastaraisiais metais tik daugėja. 2009-aisiais jų visame krašte buvo užregistruota 89, pernai - 113. Pasak specialistų, apsinuodijimas grybais yra dažniausias po apsinuodijimo alkoholiu ir jo surogatais bei medikamentų perdozavimo, rašo „Lietuvos žinios“.

Pirmieji apsinuodijimo grybais atvejai Lietuvoje pradedami registruoti pavasarį, kai pasirodo bobausiai. Kita banga atsirita prasidėjus grybavimo sezonui, o trečia - prieš Kalėdas, kai valgoma daug konservuotų grybų. Pastaruosius trejus metus kasmet nuo grybų mirdavo po du žmones.

Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistė Daiva Klimavičienė pabrėžia, kad nuodingų grybų suvalgęs žmogus gali sunegaluoti ir po vienos ar kelių valandų, ir po paros ar net ilgesnio laiko.

Specialistai pabrėžia, kad ypač budrūs privalo būti pradedantys grybautojai. Įgudusieji gerai pažįsta grybus ir renka tik jiems patinkančius, o užsukantieji į miškus retkarčiais į savo kraiteles gali prisidėti ir mirtinai pavojingų musmirių, rašo „Lietuvos žinios“.

Žalsvoji musmirė – nuodingiausias grybas pasaulyje. Ji miško paklotėje pasirodo rudens pradžioje. Lietuvoje auga ir nuodingoji smailiakepurė musmirė. Taip pat – nuodingasis ir rausvasis nuosėdis, rausvėjančioji plaušabudė, rudeninė ir eglinė kūgiabudė, kurią dažniausiai grybautojai sumaišo su kelmučiais. Jų sukelti apsinuodijimai dažniausiai būna mirtini. Prie nuodingų grybų priskiriami ir aršioji bei nuodingoji tauriabudės (panaši į baltos spalvos pievagrybius), margoji ir gelsvoji musmirės, Paturajo plaušabudė, stambioji gijabudė, paprastoji musmirė, samaninis piengrybis, baltarudis baltikas, pilkoji skydabudė, rašalinis mėšlagrybis ir kiti grybai.

Visais atvejais grybais apsinuodijęs žmogus turi būti kuo greičiau vežamas į ligoninę. Apsinuodijus grybais būdingas pykinimas ir vėmimas, smarkus vandeningas viduriavimas, pilvo skausmai, mieguistumas, galvos svaigimas, koordinacijos sutrikimas, ašarojimas, gausus prakaitavimas, haliucinacijos, pakitęs pulsas, kvėpavimas, sąmonės praradimas, traukuliai. Jei apsinuodijęs žmogus yra sąmoningas, paklauskite, kada valgė grybų.

Jei ką tik, duokite išgerti stiklinę šilto vandens ir patarkite pirštais sudirginti liežuvio šaknį, kad sukeltų vėmimą. Jei simptomai atsirado daugiau kaip po 6 valandų, nedelsdami kvieskite greitąją medicinos pagalbą arba patys kuo skubiau vežkite apsinuodijusįjį į ligoninę.