Pirmojoje straipsnio dalyje pateikiame keletą įdomių faktų apie kai kuriuos vaisius. Antrojoje – pristatysime įdomiausius faktus apie daržoves.

Įdomu ir tai, kad biologiškai visų magnolijūnų (žydinčių augalų) žiedo produktas yra vaisius, bet mitybine prasme žiedo produktai skiriami į vaisius ir daržoves pagal tai, kokio tipo auglas jį subrandina.

Žolinių augalų vaisius mitybiškai laikomas daržove, o medinių augalų produktas yra vaisius. Tačiau ir čia yra išimčių. Pavyzdžiui, arbūzai, pomidorai ar braškės priskiriami žoliniams augalams, tačiau jų subrandintos uogos laikomos vaisiais. Kai tuo tarpu kitų žolinių augalų žiedo produktai mitybine prasme priskiriami daržovėms.

Ar žinote, kad...

Kasdien rekomenduojama suvalgyti penkias porcijas skirtingų spalvų vaisių ir daržovių, kad gautume įvairių vitaminų ir maistinių medžiagų.

Vietoj puodelio rytinės kavos daug sveikiau ir naudingiau yra suvalgyti obuolį (beje, jų pasaulyje yra net 7,5 tūkst. rūšių), nes natūralus cukrus, esantis obuolyje, yra kur kas veiksmingesnis nei kofeinas.

Avokadas yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Norint išlaikyti prapjautą vaisių, kad jis neparuduotų ir neprarastų biologiškai veiklių medžiagų, jo minkštimą reikia suvilgyti citrinos sultimis.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Kivis laikomas žaliąja vitaminų bomba. Žmogus, suvalgęs vieną kivį, gauna visą paros vitamino C kiekį. Jame labai daug magnio, kalio ir celiuliozės, šis vaisius laikomas puikia antistresine priemone. Kiviai (jų yra ir geltonų), kuriuos perkame parduotuvėje, yra selekcininkų darbo vaisius. Laukiniai kiviai smulkesni ir jų skonis prastesnis.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Arbūzas ne tik atgaivina, valo organizmą, bet ir pakelia nuotaiką. Jo sudėtyje yra 92 proc. vandens ir didelis kiekis vieno stipriausių natūralių antioksidantų – likopeno. Teigiama, jog likopenas padeda išgydyti vyrų nevaisingumą. Beje, yra keturkampių arbūzų, kurių kaina siekia 1 tūkst. litų.

Vandeningumu nuo arbūzų neatsilieka ir moliūgai (92 proc.) bei kopūstai (90 proc.). Šviežias moliūgo minkštimas gerina žarnyno veiklą, todėl tinka vartoti užkietėjus viduriams. O šviežiai spaustos kopūstų sultys gydo skaudamą gerklę.

Pomidoras, kaip ir moliūgas ar arbūzas laikomas uoga, o dietologiškai uogos dažnai priskirimos vaisiams. Atradus Ameriką jų greit atsirado ir Europoje. Čia dėl savo švelnumo, gražios formos ir spalvos pomidorai buvo vadinami meilės obuoliais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai.

Kaip daržovės jie pirmiausia pradėti auginti Rusijoje. O Lietuvoje tai nutiko tik po Pirmojo pasaulinio karo. Daugelyje Europos šalių pomidorai (yra sukurta daugiau kaip 2 tūkst. kultūrinių pomidorų veislių) auginami tik šiltnamiuose, o Lietuvoje – ir šiltnamiuose, ir lauke.

Beje, šiuos vaisius geriausia laikyti kambario temperatūroje, nes šaldomi jie praranda skonį ir maistines medžiagas.