Harvardo visuomenės sveikatos mokykla ir Harvardo medicinos mokykla paskelbė naują, savą mitybos rekomendacijų schemą. Anot ją sudariusių specialistų, tiek anksčiau naudota mitybos piramidė, tiek šiemet ją pakeitęs paprastesnis grafikas nėra tikslūs, nes paiso ne tik valgytojų, bet ir maisto tiekėjų interesų.

Šiemet birželį du dešimtmečius naudotą, iš JAV po pasaulį paplitusią mitybos piramidę amerikiečių pareigūnai oficialiai pakeitė paprastesne, suprantamesne - į keturias dalis padalyta maisto lėkšte, greta kurios - stiklinė pienui ir jo produktams.

Tačiau Harvardo specialistai siūlo kitą, nors ir panašią. Joje numatyta daugiau vietos daržovėms, mažiau - pienui, raginama vartoti sveikus aliejus. Taip pat patikslinama, kokie baltymai ir grūdų produktai organizmui naudingiausi.

Walterio Willetto, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos departamentui vadovaujančio epidemiologijos ir mitybos profesoriaus teigimu, oficialiose valstybės rekomendacijose „mokslas ir vėl maišomas su galingais žemės ūkio interesais, o tai nėra receptas sveikai mitybai“.

Tuo metu Harvardo parengtas grafikas, anot jo, „paremtas geriausiais prieinamais moksliniais įrodymais ir suteikia vartotojams informaciją, kurios jiems reikia padaryti pasirinkimui, galinčiam iš esmės paveikti jų sveikatą ir gerovę“.

Išplatintame pranešime oficiali mitybos schema kritikuojama dėl to, kad esą aiškiai neatskiria bulvių nuo kitų daržovių, neapdorotų grūdų nuo perdirbtų, taip pat aiškiai neperspėja dėl raudonos bei perdirbtos mėsos, nekalba apie naudingus riebalus ir rekomenduoja daugiau pieno produktų.

Nors smulkesnėse oficialiose rekomendacijose internete galima rasti daugiau informacijos, tačiau pagrindinėje valstybės pareigūnų sukurtoje schemoje iš tiesų trūksta tokių patikslinimų kaip Harvardo specialistų sukurtame grafike.

„Viena iš svarbiausių medicinos mokslų sričių per paskutiniuosius 50 metų buvo tyrimai, rodantys, kaip smarkiai mūsų sveikatą veikia tai, ką valgome. Žinojimas, kokį maistą ir kokiomis porcijomis valgyti, yra būtinas mūsų sveikatai. Įrodymais paremta sveikos mitybos lėkštė parodo tai lengvai suprantamu būdu“, - teigė Anthony'is Komaroffas, medicinos profesorius Harvardo medicinos mokykloje.