GRYNAS.lt ir Vilniaus dailės akademija (VDA) pristato naują straipsnių ciklą – „Genialios idėjos“. Čia pateiksime VDA Dizaino, Kostiumo dizaino, Tekstilės ir Stiklo katedrų magistro darbus, kuriuose daug dėmesio skiriama ekologijai, vartotojiškumo problemai. Tarp šių darbų bus ir tokių, kuriuose mėginama ieškoti kultūros ar asmenybės apraiškų viename ar kitame daikte, arba tiesiog išties genialių idėjų.

Kaip vieną tokių pristatome VDA Dizaino katedros 25-erių magistrės Tomos Brundzaitės darbo „Maisto vartojimo kultūra ir dizainas“ praktinę dalį „Valgymo įranga“.

Paklausta, kodėl magistro darbui pasirinko būtent šią temą, doc. Miglės Kibildienės vadovaujama T. Brundzaitė teigė, jog čia nėra jokio atsitiktinumo: „Mane visad domino valgymo kultūra, tradicijos – naudojami indai, stalo įrankiai, elgesys prie stalo, sėdėjimo pozos, valgymo vieta, laikas.“

Jaunoji dizainerė pasakojo, kad kurdama objektus analizavo valgymo kultūros tradicijų visumą, kuri būdinga tam tikriems regionams ar žmonių grupėms. O baigiamojo darbo tikslas buvo sukurti tris skirtingas iškylai skirtas kolekcijas, kurios skiriasi kaina ir naudojamomis medžiagomis. Vienas iš trijų darbų ir yra plokštuminiai vienkartiniai indai ir stalo įrankiai knygoje. „Šiuo darbu norėjosi kiek plačiau pažvelgti į „vienkartinių indų“ sąvoką“, – kaip gimė iškylos knygos idėja, atsakė T. Brundzaitė.

Kiekviename knygos puslapyje yra skirtingų dydžių ir formų dubenėliai ir valgymo įrankiai. Išsirinkus norimus indus, reikia atkreipti dėmesį į puslapių apačioje esančią instrukciją: išplėšti pagal kontūrus, sulenkti ir užfiksuoti taip, kaip nurodyta. Didelis pranašumas, kad kiekvienas žmogus valgymo įrankį gali prisitaikyti tiek dešinei, tiek
kairei rankai.

Iškylos knyga suskirstyta į tris skyrius: užkandžiams, pagrindiniam patiekalui skirti indai ir lėkštės-aksesuarai. Taip lėkštės pavadintos, nes tvirtinasi ant piršto tarsi žiedas. „Jas labai patogu laikyti tiek stovint, tiek sėdint, ir galime būti tikri, kad lėkštutės neišmesime“, – šypsodamasi teigė dizainerė.

Nepaisant to, kad šis darbas ir taip unikalus, knygos autorė kiekvienam besinaudojančiam šiais indais suteikia dar vieną galimybę išsiskirti. Kiekvieno lapo antra pusė išmarginta ornamentais, kuriuos galima nuspalvinti ar juose ką nors įrašyti. „Taip visi gali tarsi išsidekoruoti savo indą“, – sakė T. Brundzaitė.