Prisiminęs visus senus, nereikalingus arba kaip tik labai reikalingus, bet jau atgyvenusius, nebetinkamus naudoti daiktus, kuriuos dažnai išmetame net nesusimąstę, jog šie dar gali praversti, GRYNAS.lt pristato naują straipsnių ciklą – „Antrasis gyvenimas“.

Čia bus pateikiamos idėjos, sprendimai, patarimai, kaip vieną ar kitą daiktą (nesvarbu, kas tai: drabužiai, įvairios smulkmenos, indai, baldai ir panašiai) prikelti naujam gyvenimui - perdirbti ar panaudoti kuriant ką nors nauja.

GRYNAS.lt jau rašė apie Vilniaus dailės akademijos projektą „Remake“, kuriame dalyvavusių Kostiumo dizaino katedros studentų užduotis buvo iš dėvėtų drabužių sukurti naujus, kasdienai tinkamus drabužius, batus, aksesuarus.

Jaunieji dizaineriai, sukūrę kombinezonus, sukneles, marškinius, rankines ir net batus, įrodė, jog tereikia fantazijos ir kruopštumo, kad seni daiktai sužibėtų naujomis spalvomis.

Studentų kūriniai buvo pristatyti parodoje „Antras kvėpavimas“. O netrukus jie bus rodomi nuotaikingame madų šou ir parduoti aukcione. Per jį surinktos lėšos bus skirtos Motinos ir vaiko pensione gyvenančioms ir smurtą kentusioms moterims.

Bendradarbiaudamas su Vilniaus dailės akademija (VDA) GRYNAS.lt pristato pirmąją „Antrojo gyvenimo“ temą – drabužis, skirtas visiems metų laikams.

Kostiumo autorė - VDA Kostiumo dizaino katedros antro kurso studentė Guoda Dinsmonaitė - pristato džinsinę suknelę - sarafaną, pagamintą iš trejų porų dėvėtų džinsų ir seno megztuko.

Jaunoji dizainerė teigė, jog griebtis senų drabužių ir iš jų sukurti naują paskatino šiandien itin aktuali ekologijos tema. „Taip ne tik prisidedi prie ekologijos, bet ir sutaupai. O gauti rezultatai įrodo, jog naudojant tik senus drabužius ir pasitelkiant fantaziją galima sukurti pačių įdomiausių dalykų“, – sakė G.Dinsmonaitė.

Mergina daug laiko praleido mėgindama dėvėtų drabužių krūvoje atrasti sau reikalingų. Pagaliau išsirinko trejas poras džinsų ir pagal spalvas derantį megztuką. Autorė pasakojo iš pradžių neturėjusi vizijos, kaip viskas turės atrodyti, tačiau apvertusi džinsus aukštyn kojomis nutarė: kelnių apačia taps suknelės-sarafano viršutine dalimi, o džinsų viršutinė dalis – apatine.

„Po truputį ant manekeno smeigtukais ėmiau formuoti prigludusią džinsinę suknelę. Nukirpusi apdriskusius senų džinsų galus ir viršutines dalis, jau turėjau iš kelnių klešnių sulipdytą stuomenį. Nugarinės suknelės-sarafano dalies apačiai panaudojau viršutinę džinsų dalį. Tam, kad išgaučiau įdomesnį siluetą, suknelės apačią užlenkiau, o iš viršutinių džinsų dalių sumodeliavau dideles kišenes ir jas prisiuvau. Taip gavau džinsinę suknelę-sarafaną, tačiau šiek tiek nuobodžią.

Man trūko petnešų, nugarinės dalies ir užsegimo. Tam panaudojau megztuką. Sukarpiau jį taip, kad turėčiau visas trūkstamas detales, ir jas įsiuvau“, – apie tai, kaip kūrė drabužį pasakojo G.Dinsmonaitė.

Jei turite klausimų, kaip antram gyvenimui prikelti nebenaudojamą daiktą arba idėjų, kaip tai padaryti, aprašymus ir nuotraukas siųskite paštu grynas@grynas.lt.

Įdomiausių idėjų autorių laukia prizai.