Geriausiu metų dokumentiniu filmu apie gamtą šiemet paskelbta juosta „Gandrai visada grįžta namo“.

Garsaus režisieriaus ir operatoriaus, gyvosios gamtos entuziasto Petro Abukevičiaus premiją pelnė filmo kūrėjas Mantas Jancevičius.

M. Jancevičius, kuriantis televizijos laidas ekologinėmis temomis, medžiagą filmui „Gandrai visada grįžta namo“ rinko trejus metus. Anot jo, gandrai Lietuvai svarbūs kaip etnokultūros dalis, aplinkos kokybės indikatorius ir kaip visada šalia esanti gyvosios gamtos dalis. Filme į baltąjį gandrą žvelgiama etnokultūrologų, mokslininkų, gamtininkų, aplinkosaugininkų ir paprastų kaimo gyventojų žvilgsniu.

Šiemet į P. Abukevičiaus premiją pretendavo šešių filmų autoriai. Šią kasmetinę premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija. Premijos dydis – 7,5 tūkst. litų.

Trečiadienį taip pat buvo paskelbti geriausi šiemet pirmą kartą surengto Žaliojo kino festivalio filmai. Geriausiu tapo režisierės Inesos Kurklietytės „Apie ką staugia vilkai“, o iš mėgėjų pateiktų darbų - ornitologo, Dzūkijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Drobelio filmas „Tetervins subilda“. Publikos prizas atiteko filmo „Smaragdo šalis” autoriui Tadui Zuzevičiui, atskleidusiam povandeninio pasaulio grožį.