Burlentės ir jėgos aitvarai – panašios, bet tuo pačiu skirtingos, aplinkos neteršiančio sporto šakos, kurioms reikalinga vėjo – ekologiško variklio – energija.

Burlenčių sportas

Kartais tiesiog buriavimu vadinamas vandens sportas ir pramoga laikomas buriavimo ir banglenčių sporto hibridu. Tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje tai yra seniai žinoma sporto šaka. Išmokti buriuoti burlentėmis nelengva – teigia tuo užsiimantys žmonės, bet didelis noras ir darbas įveikia visas kliūtis.

Paklausti, kada prasideda ir kada baigiasi buriavimo sezonas Lietuvoje, buriuotojai teigia, jog iš esmės jis tęsiasi ištisus metus. Mat buriavimą vandenyje atėjus žiemai keičia buriavimas ledo rogėmis. Nenorintys atsisakyti šilto vandens, vyksta buriuoti į Egiptą ar Kanarų salas.

Buriuoti vandenyje Lietuvoje kiekvienas pradeda ir baigia individualiai – priklauso nuo vandens ir oro temperatūros. Dažniausiai sezonas atidaromas vėlyvą pavasarį, tačiau visuomet atsiranda tokių, kurie į vandenį lipa vos ištirpus sniegui ir ledui. Uždaromas jis rudens viduryje, tačiau entuziastams sezonas nesibaigia, kol neužšąla vandens telkiniai. 
Buriavimo sezonas net ir Lietuvoje gali tęstis ištisus metus.

Buriuoti Lietuvoje galima beveik visuose didesniuose vandens telkiniuose, tačiau buriuotojai dažniausiai renkasi vieną iš pamėgtų buriavimo vietų: vilniečiai – Elektrėnų marias, kauniečiai – Kauno marias, šiauliečiai ir panevėžiečiai – Rėkyvos ežerą, Pietų Lietuvos gyventojai – Dusios ežerą, pajūrio gyventojai buriuoja jūroje, Kuršių mariose.

Pastaraisiais metais labai populiari buriuotojų vieta tapo Ventainė.

Buriavimo įranga

Buriavimas burlentėmis laikomas universaliu sportu: vieniems tai smagus poilsis, pramoga ant vandens, kitiems – įtampos kupinos lenktynės, dar kitiems – tai tiesiog gyvenimo būdas.

Burlentę sudaro speciali lenta, kojakilpės, jungtis stiebui, galinis vairas, burė, stiebas, stiebą su lenta jungiantis lankstas ir buomas, vadinamasis gikas.

Yra keletas burlenčių tipų, todėl rinkdamiesi burlentę turėtumėte nuspręsti, kur norėsite daugiau buriuoti, derėtų atsižvelgti ir į tame regione vyraujančius vėjus. Skirtingų stilių lentos (yra laisvalaikio, laisvojo plaukimo, laisvojo stiliaus, bangų, lenktynėms skirtos lentos) skiriasi forma, pločiu, ilgiu, svoriu, medžiagomis, iš kurių jos gaminamos, ir, žinoma, kaina.


Burės, kaip ir lentos, yra įvairių tipų ir dydžių. Buriuotojas pasirenka jam tinkančio stiliaus ir dydžio burę, o pagal ją parenkamas iš anglies kompozito pagamintas stiebas ir aliumininis arba anglinis buomas.

Pradedantiesiems patariama rinktis kuo didesnę lentą, o burę – kuo mažesnę, ją lengviau valdyti. Pramokus galima rinktis didesnę burę silpnesniam vėjui ir atvirkščiai.

Kad nesušaltų, buriuotojai vilki neopreninius kostiumus (jų yra trumpų, ilgų, šlapių (vilkimi šiltu oru, jie labai gerai praleidžia vandenį, tačiau apsaugo nuo kaitrios saulės), pusiau sausų (vilkimi esant vidutinei temperatūrai, praleidžia vandenį, bet jo greit neišleidžia, taigi vanduo tampa kaip papildomas apsauginis sluoksnis), sausų (dėvimi, kai jau ganėtinai šalta), visiškai sausų (galima apsivilkti ant drabužių, nepraleidžia vandens), taip pat dėvimos neopreninės pirštinės, batai ir galvos gobtuvai. Buriuojant dėvima ir sportinė buriavimo liemenė, kuri, nutikus nelaimei, išlaiko žmogų vandens paviršiuje.