Dovanoms pakuoti skirtas popierius, gaminamas iš medienos plaušo ir įvairių sintetinių medžiagų, savo trumpą šventinę kelionę dažniausiai baigia suglamžytas šiukšlių dėžėje.

Tačiau jam netrūksta pakaitalų, kurie yra ir pigesni, ir sumažina šventinių šiukšlių.

Baltas popieriaus lapas

Baltą minkštesnio popieriaus lapą nesunku pritaikyti tiek pačiai dovanai, tiek jos gavėjui. Jei dovanojama maisto gaminimo knyga, ant baltos pakuotės galima užrašyti šventinį receptą, o užrašytas ketureilis galėtų atstoti kalėdinį atviruką. Idėjų ir pasiūlymų gali būti begalė - prancūzų kalba sudėlioti komplimentai ant prancūziškų kvepalų dėžutės ar paprastas vaikiškas piešinys. Šioms idėjos tinka ir kitos spalvos vienspalvis popierius.

Nemokamos skrajutės ir naudotos pakuotės

Jei dovanojate kino filmo įrašą, diską galima supakuoti į nemokamai dalijamą meniu restorano, pristatančio maistą į namus, geriausia - įsikūrusio netoli dovanos gavėjo gyvenamosios vietos. Paprastai filmų peržiūros namie - neatsiejamos nuo picų ar kito į namus pristatomo maisto. Šventiškai gali atrodyti ir bulvių traškučių pakuotė, kurios vidinė pusė paprastai yra blizgi, o ją nuplauti nesunku muilinu vandeniu. Taip pat dovanas galima pakuoti į senus gaidų lapus, žemėlapius, geras naujienas skelbiančius laikraščius, stilingas žurnalų reklamas.

Medžiagos skiautės ir mezginiai

Dovanų dėžutę galima įrišti į nebenešiojamą skarelę arba numegzti jai jaukų dėklą. Tinka ir medžiagos skiautės - jei jos nedidelės, galima iškirpti tik geometrinę figūrą ar kitą aplikaciją baltam popieriui papuošti, o greitai numegzti galima, pavyzdžiui, juostelę, kuri bus panaudota vietoje įprasto kaspinėlio.

Natūralūs užpildai

Jei dovanojamas dužus ar kitaip trapus daiktas, jo dėžutę dėl saugumo galima užpildyti ne putų polistirolo trupiniais, o, pavyzdžiui, kukurūzų spragėsiais, žemės arba lazdynų riešutais su kevalais, saldainiais.

Džiovintos priemonės

Papuošti dovaną galima džiovintomis gėlėmis, tačiau jei jų neparuošta iš anksto, savame kieme ar miesto parke galima paieškoti sausų šakelių ir iš jų sudėlioti, pavyzdžiui, žvaigždę, kuri paprastu siūlu prisitvirtina prie pakuotės. Taip pat dovanas puošia kankorėžiai ar gilės.

Senas dovanų popierius

Jei dovanų popieriaus liko nuo pernykščių švenčių, jį galima panaudoti net ir plyšusį - atkirpta juostelė gali tapti kaspinėliu, o iškirptas paveikslėlis, pavyzdžiui, pingvinas ar Kalėdų senelis - taps aplikacija. Sulankstymo linijas padeda naikinti lygintuvas - tik virš dovanų popieriaus reikia patiesti kepimo popieriaus lapą.

Dovanų maišeliai

Jei galutinis sprendimas yra dovanos pakuotę ne gaminti, o pirkti, pasirinktas dovanų maišelis turi daugiau galimybių būti panaudotas dar kartą nei dovanų popierius, kuris dažniausiai suplyšta.

Jokios pakuotės

Jei dovaną teiksite savo namuose, ar dėsite po eglute, galite surengti jos "medžioklę", kai gavėjui per paliktas užuominas reikia rasti slėptuvę. Šitaip pateikiamos dovanos pakuoti nebūtina - nesupakuotą ją bus lengviau paslėpti netikėtose vietose.