Šiemet Česlovo Kudabos premiją pelnė Lietuvos edukologijos universiteto Socialinės geografijos ir turizmo katedros profesorius, Gamtos bičiulių asociacijos prezidentas, gamtininkas ir geografas Algirdas Stanaitis. Laureatui premija bus įteikta antradienį, per Aplinkos ministerijos rengiamą iškilmingą Pasaulinės aplinkos dienos minėjimą.

Aplinkos ministerijos įsteigta Č. Kudabos premija skiriama kas dveji metai už nevyriausybinių organizacijų ar jų narių, taip pat kitų asmenų nuopelnus šalies aplinkosaugai.

Birželio 5-ąją tarptautinė bendruomenė pažymi Pasaulinę aplinkos dieną. Ji pradėta minėti prieš 40 metų.

Pasaulinės aplinkos dienos minėjimo metu taip pat bus pagerbti pilietinių aplinkosauginių akcijų iniciatoriai, aktyvūs gamtosaugininkai, ekologiško gyvenimo būdo propaguotojai. Apdovanojimai bus įteikti Platelių ekologijos klubui "Liepija" - už Platelių ežero tvarkymą, Gyvūnų globos asociacijos vyriausiajai specialistei Lolitai Greblikienei - už išgelbėtus laukinius gyvūnus ir suteiktą galimybę jiems vėl grįžti į gamtą.

Šiaulių gamtos ir kultūros paveldo klubui "Aukuras" apdovanojimas bus įteiktas už akmenyno "Velnio kelias" sutvarkymą ir iniciatyvą paskelbti jį gamtos paminklu, Marijampolės pataisos namų administracija bus apdovanota už nuteistųjų įtraukimą į plačią aplinkosauginę veiklą.

Prof. Algirdas Stanaitis
"Knygų turgaus" organizatoriui Jonui Plentai apdovanojimas įteikiamas už iniciatyvą pardavus perskaitytas knygas atnaujinti Kauno žaliuosius plotus, Varėnos "Ąžuolo" gimnazijos gamtotyros klubui "Eureka" - už aplinkosauginio švietimo projekto "Inkilų uoksiniams paukščiams gamyba ir jų iškėlimas" įgyvendinimą. Jonas Pugevičius bus apdovanotas už rūpinimąsi sparnuočiais ir įvairių originalių inkilų retiems paukščiams gamybą, susivienijimas "Žali Lt" - už akcijos "Gelbėkime kaštonus" organizavimą įvairiuose Lietuvos miestuose, Zeferas Šeštokas - už žaliosios zonos Pašilaičiuose įkūrimą bei priežiūrą, o asociacija "Mano miestas Klaipėda" - už ekologinio edukacinio projekto "Švari Danė" įgyvendinimą.

Už bendradarbiavimą ginant viešąjį interesą aplinkos srityje apdovanojimais bus pagerbti teisėsaugininkai. Minėjimo metu bus įteikti apdovanojimai ir tradicinio verslo įmonių konkurso "Pasiekimai aplinkosaugoje" laimėtojams.

Šiemet Jungtinės Tautos pagrindine Pasaulinės aplinkos dienos tema pasirinko žaliąją ekonomiką, o jos šūkis - "Žalioji ekonomika: ar esi jos dalis?"- kiekvienam žmogui primena, kad gyvenimo gerovės turime siekti tausodami aplinką.

Pasaulinei aplinkos dienai skirti renginiai vyks daugelyje pasaulio šalių, o jos "šeimininke" šiais metais tapo Brazilija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)