„Eurostat“ tyrimų duomenimis, beveik ketvirtis Didžiosios Britanijos moterų yra nutukusios. Tyrime dalyvavo 19 Europos valstybių gyventojų. Didžiosios Britanijos vyrai „pasirodė“ kiek geriau – liko antroje vietoje po Maltos, praneša BBC.

Tyrime buvo matuotas gyventojų kūno masės indeksas (KMI). Jei jis viršydavo tam tikrą skaičių, buvo laikoma, kad žmogus yra nutukęs.
Tyrimo autoriai taip pat konstatavo faktą, kad KMI koreliuoja su respondento amžiumi – kuo asmuo vyresnis, tuo didesnis KMI. Didžiausi kūno masės indekso skirtumai tarp jauniausių ir vyriausių tyrime dalyvavusių žmonių buvo užfiksuoti Latvijoje, Slovakijoje, Čekijoje bei Estijoje.

Universiteto diplomas - apsauga nuo papildomų kilogramų?

Įdomu tai, kad KMI  koreliuoja ir su išsilavinimu. Aukštesnį išsilavinimą turintys žmonės pasižymėjo mažesniu svoriu. Tačiau ši tendencija pasiteisino tik tiriant moterų svorio bei išsilavinimo priklausomybę. 

Daugiausia nutukusių moterų Europoje turi Didžioji Britanija (23,9 proc.), antroje vietoje atsidūrė Malta – 21,1 proc., trečioje Latvija – 20,9 proc.
Stambiausi vyrai gyvena Maltoje – 24,7 proc., Didžiojoje Britanijoje – 22,1 proc. ir Vengrijoje – 21,4 proc.

Mažiausiai nutukusių gyventojų gyvena Rumunijoje (8 proc. moterų ir 7,6 proc. vyrų), Italijoje (atitinkamai 9,3 ir 11,3 proc.) bei Bulgarijoje (11,3 ir 11,6 proc.).
Lietuvos gyventojai tyrime nedalyvavo.


Kovos su viršsvoriu griebsis pats sveikatos ministras

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sun“ suskubo paaiškinti tokių rezultatų priežastis. Laikraščio žurnalistai, kalbinę dietologus, trenerius ir gydytojus teigė, kad nutukimą jų šalyje lėmė smarkiai išaugęs maisto pusfabrikačių vartojimas, maisto kokybės prastėjimas, greito maisto restoranų tinklų plėtra, greitėjantis gyvenimo tempas bei didėjantys darbo krūviai. Tokios priežastys gali būti būdingos ir kitos Europos šalims. Specialistai ragino visus daugiau dėmesio skirti mitybai ir fiziniam aktyvumui.
Po rezultatų paskelbimo, Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos ministras Andrew Lansley‘is paskelbė iniciatyvą, drastiškai sumažinti nutukusių gyventojų skaičių iki 2020-ųjų. Anot minisro, visi Didžiosios Britanijos gyventojai kasdien privalės suvartoti 5 milijonais mažiau kalorijų, nei dabar.

Jei jus kankina klausimai, kokiai kategorijai būtų priskiriamas jūsų svoris, galite apskaičiuoti savo kūno masės indeksą. Jo formulė:

KMI = svoris ÷ ūgis kvadratu
Padalinkite savo svorį (kg) iš ūgio (m) pakelto kvadratu.
Pavyzdys: jūsų ūgis 1,7 m, svoris – 65 kg.
65 ÷ (1,7 x 1,7) = 22,49


Jeigu jūsų KMI mažesnis nei 18,5,vadinasi jūs sveriate per mažai
Jei KMI tarp 18,5 ir 25 - svoris idealus
25 – 30 ribose esantis KMI reiškia, kad turite viršsvorio
KMI daugiau nei 30 – patenkate į nutukusių žmonių kategoriją