,,Bonsas yra augalas, kuriuo reikia rūpintis kiekvieną dieną. Bet tai yra malonus užsiėmimas. Augindami juos, galime realizuoti save”, - sako specialistai, kviečiantys į nemokamą seminarą Vilniuje ,,Bonsų persodinimas”.

Bonsai menas gimė Kinijoje, bet jį išvystė japonai. Tai medžių auginimas padėkle. Į Angliją pirmi bonsai buvo atvežti XX a. pradžioje. Plačiau Europoje paplito tik praeito amžiaus pabaigoje.

Bonsai yra japonų filosofijos, jų gyvenimo būdo atspindys.

Bonsus, naudojant specialią techniką, galima formuoti iš įvairių rūšių augalų, natūraliai augančių Lietuvoje ir kituose kraštuose. Visų pirma jie pasodinami į specialius indus. Tai seklūs (žemomis sienelėmis) vazonai. Toliau jie yra karpomi, lankstomi, formuojami, norint sukurti reikiamos išvaizdos augalą. Gali būti simetriški, palinkę, nulinkę, kaskadiniai, ant akmens augantys augalai ar net jų giraitės, jeigu yra pasodinami keli į vieną indą. Visos naudojamos priemonės užtikrina lėtą augalo augimą. Net po keliasdešimties metų jis nesiekia metro aukščio, bet atrodo kaip natūraliai gamtoje augantis.

Bonsai yra menas – norint suformuoti gražų bonsai stiliumi augalą, reikia jausti proporcijas, kompoziciją. Taip pat reikia gerai pažinti gamtą. Ribotame tūryje augančiam augalui turi būti idealios augimo sąlygos, kitaip jis žus.

Bonsai gali augti uždarose patalpose ir lauke, priklausomai nuo augalo rūšies. Jei formuojami iš atogrąžose augančių augalų rūšių (Ficus benjamina, Sageretia theezans), tai pas mus yra auginami šiltuose kambariuose, jeigu iš paatogrąžių (Punica granatum, Acer palmatum) – žiemoja vėsiuose. Vidutinių platumų augalai (Pinus sylvestris, Juniperus communis) – žiemoja tik lauke.

Lietuvoje parduotuvėse dažnai galima pamatyti nedidelių bonsai medelių. Jie kainuoja 30 – 50 litų. Dideli kainuoja kelis šimtus ir tūkstančius litų. Kaina priklauso ne nuo dydžio, bet nuo amžiaus. Kuo senesnis, tuo brangesnis. Galima matyti keliasdešimties ar net šimto metų senumo augalus. Apie jo amžių sprendžiame pagal stiebo storumą ir bendrą išvaizdą.

Įsigyjant bonsai medelį, reikia žinoti jo pavadinimą. Tuomet verta išsiaiškinti, kur natūralioje gamtoje jis auga – kokia temperatūra ten yra žiemą ir vasarą, koks yra drėgmės režimas. Tokias sąlygas turėsime suteikti jam savo namuose.

Parduotuvėse įsigytą bonsą būtinai reikia persodinti į lengvesnį, puresnį substratą, nes transportuojant jis buvo laikomas molingame, kad kelionės metu neperdžiūtų. Laistyti, greičiausiai, reikės kiekvieną dieną, nes indas, kuriame auga yra mažas ir greitai džiūsta. Tręšti saikingai, nes nereikia, kad greitai augtų. Tikrai reikės karpyti ir toliau formuoti. Todėl reikia įsigyti aštrias žirklutes, vielučių šakučių lankstymui.

Patalpose bonsai statomi atskirai nuo kitų augalų ant staliukų ir kitų paaukštinimų, sudarant geras augimo sąlygas. Kartu bonsas yra kambario puošmena. Bet nepamirškime, jis yra kilęs iš Rytų Azijos, būdingas tų kraštų interjerui. Naudojamas kuriant japoniško stiliaus interjerus.

Kovo 26 dieną 14 val. Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakutetas ir BonsaiVilnius.lt visus besidominančius bonsų kultūra kviečia į praktinį seminarą ,,Bonsų persodinimas”.

Seminaro metu bus aptariama persodinimo reikšmė augalams, augalų reakcija į persodinimą, bonsams skirti substratai, persodinimo technika, šaknų tvarkymas.

Seminaras nemokamas, bet būtina registracija. Registruotis galima el. paštu: bonsai.vilnius@gmail.com, oranzerija@vpu.lt arba telefonu: +370 647 04321