Nuo seno žemdirbiai tikėjo, kad mėnulio fazės veikia mūsų gyvenimo ritmą bei daro įtaką aplinkai. Per jaunatį buvo stengiamasi sodinti pomidorus, agurkus, kopūstus, o mėnuliui dylant – morkas, bulves, ridikus, burokus. Moterys, norėjusios tankių bei stiprių plaukų, juos kirpdavo per jaunatį, o per priešpilnį pakirptos kasos augdavo daug greičiau. Ar ir šiandien verta pasitikėti mėnulio įtaka?

„Taip, atsakymas vienareikšmiškas. Mėnulis veikia ir gamtą, ir orus, ir organizmus, ir žmogų. Tačiau atsakyti į klausimą, kokia mėnulio įtaka, trumpai neįmanoma. Galima tik pasakyti – didelė”, - teigė Vilniaus universiteto observatorijos vedėjas, profesorius Vladas Vansevičius.

Anksčiau manyta, kad žmogaus lemtis taip pat priklauso nuo to, kokioje Mėnulio fazėje jis yra gimęs. “Jeigu gimęs per jauną – tai toks žmogus visada linksmas, šypsosi net dirbdamas ir sunkiausius darbus. Per delčią gimę – rūškani, nelinksmi, amžinai viskuo nepatenkinti, ligoti žmonės. Per priešpilnį ir pilnatį – nepastovios nuotaikos, staigiai įsižeidžia ir greit atsileidžia“, - sako etnologas Libertas Klimka“.

Anot etnologo, nuo Mėnulio fazės priklauso ne tik būdas, bet ir kūno sudėjimas, sveikata. Per jaunatį gimę vaikai visada bus judrūs, jaunatviški ir sveiki. Priešpilnio metu išvydę pasaulį – pasižymi ne itin gera sveikata, o pilnaties metu – stambiu kūno sudėjimu. „Delčiukai“ dažniausiai būna judrūs bei liesi. Manoma, kad gimti per pilnatį – ypač pavojinga mergaitėms. Jei ne būdamos jaunos, tai senatvėje jos gali virsti kubilo formos.
L. Klimka
Jeigu gimęs per jauną – tai toks žmogus visada linksmas, šypsosi net dirbdamas ir sunkiausius darbus. Per delčią gimę – rūškani, nelinksmi, amžinai viskuo nepatenkinti, ligoti žmonės. Per priešpilnį ir pilnatį – nepastovios nuotaikos, staigiai įsižeidžia ir greit atsileidžia.

Senovėje bobutės priimdavo kūdikį ir būtinai paklausdavo, koks Mėnulis tuo metu danguje. Buvo norima parodyti ką tik gimusį vaiką jaunam mėnuliui, kad mažylis nieko nebijotų ir neviduriuotų. Taip pat iš jaunaties buvo tikimasi sužinoti savo ateitį.

„Kai pirmą kartą pamatydavo jauną Mėnulį, tai ten, kur stovi, iš po kairės kojos dešine ranka reikia paimti žolės ir nakčia dėti po pagalve. Taip galima susapnuoti savo likimą“. Arba tiesiog užklausiama: „Jaunas Mėnaiti, Dievo bernaiti, duok mums žinoti, kur reiks važiuoti“, - rašoma „Liaudies kultūros žurnale“.

„Kiek žinau, geofizinių ir biologinių tyrinėjimų nėra atlikta, išskyrus kai kuriuos medicininius ir psichologinius pastebėjimus”, - portalui GRYNAS.lt pasakojo etnologas L.Klimka. Būtent dėl šios priežasties nevertėtų 100 proc. pasikliauti mėnulio fazėmis ir jų poveikiais.

Internetinėje erdvėje rekomenduojamos dietos pagal mėnulio fazes. Vilniaus universiteto observatorijos vedėjas Vladas Vansevičius teigia, kad tai netiesa. Norint sulieknėti – žmogus pats privalo kontroliuoti savo dienos racioną, o ne vadovautis dangaus kūnais ir laukti stulbinančių rezultatų.

Mėnulio fazių įtakos klausimas šiandien vis dar lieka dvisprasmiškas. Vieni moksliningai teigia, kad poveikis tarp žmogaus, gamtos ir šio dangaus kūno egzistuoja, kiti - neturi objektyvios nuomonės. „Matyt, reikia patiems pagyventi mėnulio rimtu, kad sužinotume, ar šis tikrai veiksmingas ir efektyvus“, - sako observatorijos vedėjas.

Tikintys mėnulio kalendoriaus įtaka pataria:

Per priešpilnį: persodinti augalus, skiepyti vaismedžius.

Per delčią: genėti augalus, tręšti augalus, naikinti kenkėjus ir piktžoles, kasti žemę, atlikti statybos darbus.

Per pilnatį: tręšti augalus