Kokie nuostabūs yra augalai! Jie mus lydi visur ir visada. Vos tik gimusius artimieji namuose pasitinka su gėlių puokštėmis. Akis pramerkę pamatome kambarį padabintą augalais. Paaugusius mamos veda pasivaikščioti į sodus, parkus. O vėliau jau patys lekiamas į miškus ir pievas.

Ir tai būna pačios nuostabiausios, ilgiausiai atmintyje išliekančios dienos.

Tik vėliau, suaugę, pasidarome solidūs ir dažnai pamirštame augalus.  Be reikalo.

Senovėje žmonės apsigyvendavo ten, kur vešėjo augalai. Jautė, šalia jų yra saugu ir malonu, lengva susirasti maisto.

Dabar žinome, augalai išskiria deguonį – tą medžiagą, kurios dėka galime mes, žmonės, gyventi. Niekas kitas Žemėje to negali padaryti. Jeigu išnyktų augalai, labai greitai visi žūtume.
Augalai labai tolerantiški. Jie kantriai ištveria mūsų abejingumą, žinodami, kad sugrįšime pas juos.

Ir tikrai. Mokslininkai įrodė, kad augalai gali išvalyti aplinkos orą nuo kenksmingų žmogaus sveikatai medžiagų, gali sunaikinti ligas sukeliančius mikroorganizmus, kad jie yra ekologiškiausi oro drėkintuvai ir dar daug kitų naudingų dalykų.

Taigi, jeigu norime būti sveiki, kūrybingi, turtingi, gyvenkime kartu su augalais. Jų yra daug įvairių rūšių, todėl kiekvienas pagal savo skonį, pomėgius galime pasirinkti sau tinkamus.

Visi augalai - net patys nuodingiausi - yra naudingi. Bet kai kurie yra naudingesni – veda valgomus vaisius. Žinome, kas dera mūsų soduose. Bet pakalbėkime apie egzotinius, tolimų kraštų augalus, kurie Lietuvoje gali vešėti tik žiemos soduose ir šiltuose kambariuose. Jų vaisiai yra labai neįprastų mums formų, įvairiausių skonių.
Mokslininkai įrodė, kad augalai gali išvalyti aplinkos orą nuo kenksmingų žmogaus sveikatai medžiagų, gali sunaikinti ligas sukeliančius mikroorganizmus, kad jie yra ekologiškiausi oro drėkintuvai ir dar daug kitų naudingų dalykų.

Kviečiame pasidalinti savo patirtimi, džiaugsmais, rūpesčiais tuos, kurie jau yra auginę arba dabar augina kambariuose naudingus vaisius vedančius augalus. Jūsų patirtis yra labai įdomi visiems, kurie myli augalus.

Atsiųskite savo "augintinių" nuotraukas, rašykite apie juos rašinius, kuriuose galite dalykiškai išdėstyti Jūsų numylėtiniui reikalingas sąlygas. Arba tai gali būti literatūrinis kūrinys, išreiškiantis meilę Jūsų pasirinktajam augalui.

Nuotraukos ir rašinius siųskite elektroniniu paštu konkursas@bonsaivilnius.lt.

Laukiame rašinių ir iš pradedančiųjų šį darbą. Labai įdomu bus sužinoti Jūsų pasirinkimo motyvus, džiaugsmus ar nusivylimus, kuriuos patirsite vykdydami šį projektą. Patikėkite, ši veikla suteiks Jums daug teigiamų emocijų.

Taip pat žiūrėkime ir skaitykime kitų kūrinius. Pasinaudokime jų patirtimi.

Laimėsime visi, įsijungę į šį projektą. Daugiau sužinosime apie naudą, kurią mums teikia augalai, pajusime glaudesnį ryšį su mus supančia gyvąja aplinka, o geriausių darbų autoriai bus apdovanoti specialiu GRYNAS.lt prizu ir kviečiami į Augalų žavadienio šventę Lietuvos edukologijos universiteto Gamtos mokslų fakultete 2012 m. gegužės 18 dieną.

Konkursą organizuoja