„Net keista, tačiau jau ne vienas vyras pamatęs žydinčią juką teiravosi, kas čia žydi, tačiau ja nepasidėmėjo nė viena moteris“, - šypsojosi puošniosios jukos savininkė. Augalas yra beveik trijų metrų aukščio, jo sumedėjęs kamienas prie žemės - maždaug 15 centimetrų skersmens. Pražydusi pirmą kartą, ji jau žydi kelios savaitės.

Vanda Vainauskienė prisimena, kad juką gerokai daugiau kaip prieš dešimtmetį jai padovanojo Vilniuje apželdinimo įmonę turinti dukra Aušra. Jukos priežiūra nesudėtinga, ji mėgsta derlingą žemę, tačiau kai užaugo tokia, tenka kviestis į pagalbą vyrą.

„Lapkričio mėnesį juką įnešame į verandą, o balandžio mėnesį išnešame ir pasodiname lauke, - pasakojo V. Vainauskienė. – Augalas protingas ir, kai šalta, lapus nuleidžia žemyn ir apsaugo kamieną. Jis nebijo 5 laipsnių šalčio, tad vienais metais į vidų įnešėme prieš pat Naujuosius“.

Augalas užaugina bulvytes, iš kurių dygsta kitos puošniosios jukos. V. Vainauskienė sako daug jų padovanojusi anykštėnams.

„Buvo keista, kai pas juos pražysdavo, o mano iki šių metų vis nežydėdavo, - sakė V. Vainauskienė. – Žmonės man net nuotraukų atsiųsdavo“.