Gyvūnų globėjai bei žinomi Lietuvos žmonės ėmė protestuoti prieš tai, kad Lietuvoje būtų uždrausta laikyti kovinių veislių šunis. Gyvūnų teisių aktyvistai baiminasi, jog uždraudus agresyvių šunų veisimą, šeimininkai ims masiškai atsisakinėti augintinių ir juos teks užmigdyti. Įstatymo rengėjai teigia, kad šunys sulauks senatvės kartu su savo šeimininkais ir mirs sava mirtimi.

Globos organizacijos negalės išgelbėti gyvūno

Pagal naują Seimui pateiktą Gyvūnų globos, laikymo bei naudojimo (Gyvūnų gerovės) įstatymo projektą, Lietuvoje pamažu bus uždrausta laikyti kovinių veislių šunis.

Daugiausia diskusijų kelia įstatymo projekto 8 straipsnis, kuriame sakoma: „Lietuvos Respublikoje draudžiami koviniai šunys, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai.“ Lieka neaišku, ką teks daryti šunų šeimininkams, jei bus uždrausti jų šiuo metu auginami šunys.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 2002-aisiais patvirtintą agresyvių šunų veislių sąrašą, koviniais šunimis Lietuvoje laikomi Amerikiečių mastifai (bandogai) bei Amerikiečių pitbulterjerai. Pavojingais - dar 8 šunų veislės.

Įstatyme taip pat nustatyta, jog pavojingų šunų veislių šeimininkai turės registruoti savo augintinius, gauti savivaldybės leidimus, patys turės atitikti tam tikrus kriterijus. Pažeidus įstatymo nuostatas, pareigūnai turės teisę šunį konfiskuoti.

Gyvūnų teisių gynėjai labiausiai nuogąstauja dėl “už įstatymo ribų” atsidursiančių augintinių. Jie remiasi Europos veterinarų federacijos išplatinta pozicija, kurioje teigiama, kad įsigaliojus draudimui laikyti tam tikras šunų veisles bei mišrūnus, ypatingai skaudžiai nukentės neatsakingų šeimininkų augintiniai.

"Savininkui tinkamai ir laiku neužregistravus gyvūno, leidus susilaukti prieauglio, taip pat atsikračius neregistruoto gyvūno išmetant jį į gatvę, ar kitu būdu, gyvūnas bus pasmerktas, neatsižvelgiant į individualias jo savybes. Gyvūnus globojančios organizacijos neturės galimybių tokiam gyvūnui padėti ir tinkamai juo pasirūpinti, kadangi laikyti (taigi ir įsigyti) tokius šunis bus draudžiama. Tad draudimą laikyti tam tikrų veislių šunis vertiname kaip skatinantį žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų diskriminaciją”, - skelbiama Europos veterinarų federacijos rašte.

Tokios pozicijos palaikyti ėmėsi ir žymūs Lietuvos žmonės, kurių nuomonę galite pamatyti čia:

Tai ne „Lietuvos išmislas“

GRYNAS.lt kalbintas politikas ramina: "visi šiuo metu Lietuvoje laikomi agresyvių veislių šunys sulauks senatvės kartu su savo šeimininkais ir mirs sava mirtimi. Tiesiog bus pradėtas licenzijuoti jų veisimas, o veisėjų skaičius nuolat mažės. Jo teigimu, įstatymą rengusi darbo grupė visuomet laikėsi nuostatos, jog agresyvių šunų veisimas, laikymas turi būti ribojamas.

„Tokių šunų laikymas namuose tais atvejais, kai jų šeimininkai vaikosi trumpalaikės, popsiškos, net sakyčiau, miesčioniškos mados yra pavojingas ir tiems žmonėms, ir visuomenei,“ - teigė Petras Auštrevičius.
P. Auštrevičius
Norime žinoti, kiek tokių šunų yra ir kas juos turi. Koks tų žmonių patikimumas, pasiruošimas laikyti tokius šunis? Šių šunų turi likti mažiau.

Seimo narys tvirtina, jog tai ne „Lietuvos išmislas“. Kai kuriose Europos valstybėse toks draudimas jau įsigaliojo. „Būta pakankamai tragedijų, susijusių su šiomis veislėmis, - tvirtina politikas. - Tai praktiškai gyvo ginklo laikymas.“

Petras Auštrevičius teigia, jog Seimas užtikrins, kad įstatymas būtų įgyvendinamas humaniškai, užtikrinant šunų savininkams pereinamąjį laikotarpį. Aiškesnes agresyvių šunų laikymo nuostatas vėliau pateiks Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Norime žinoti, kiek tokių šunų yra ir kas juos turi. Koks tų žmonių patikimumas, pasiruošimas laikyti tokius šunis? Šių šunų turi likti mažiau,“ - tvirtino Seimo narys.

Naujuoju įstatymu taip pat nustatomas privalomas gyvūnų žymėjimas, aiškiau apibrėžiamas žiaurus elgesys su gyvūnu ir už tai numatoma didesnė šeimininko atsakomybė.

Šiandien agresyvioms priskiriams šios šunų veislės:

Amerikiečių pitbulterjeras
Bandogas (amerikiečių mastifas)
Amerikiečių Stafordšyro terjeras
Stafordšyro bulterjeras
Amerikiečių buldogas
Argentinos dogas
Fila Brasileiro (Brazilų mastifas)
Kangalas (Turkų aviganis)
Kaukazo aviganis
Pietų Rusijos aviganis