Kažkur girdėta, kažkur skaityta, kad Žemėje jau dabar trūksta gėlo vandens. Milijonai žmonių neturi priėjimo prie švaraus vandens, kuris yra nepakeičiamas sveikam gyvenimui. Kasmet dėl to miršta 7 mln. žmonių, iš kurių daugiau nei pusė vaikai. Nors Lietuvoje gėlo vandens problema praktiškai neegzistuojanti, tačiau gyventojų perkamoji galia nėra itin didelė, todėl vandens taupymas aktualus ir čia.

Sunku numanyti, kokį statusą įgaus geriamas vanduo ateityje, bet specialistai prognozuoja, kad jis taps itin paklausia preke. Šalys, valdančios didžiulius gėlo vandens kiekius, gali tikėtis gražaus pelno. Džiūgauti neskubėkite, nes lazda turi du galus: viena vertus, auganti vandens kaina atneš mūsų šaliai papildomų pajamų, kita vertus, neišvengiamai vandens kaina kils ir pas mus, nes Lietuvos ekonomika taip pat priklauso nuo tarptautinės paklausos ir pasiūlos. Tad taupyti vandenį turėtume pradėti jau dabar, nes kuo ankščiau tai taps įpročiu, tuo mažiau sukels problemų ateityje.

1. Valgykite mažiau mėsos, nes jai išauginti reikia daug daugiau vandens nei daržovėms.

2. Gėles ir daržus laistykite laistytuvu, o ne sodininko žarna. Naudojant pastarąją, išlaistoma daug vandens be reikalo

3. Rinkite lietaus vandenį ir naudokite jį daržų ar gėlių laistymui. Pirmas žingsnis: kibiras po lietvamzdžiu.

4. Užsukite vandenį, kai valotės dantis. Paskaičiuota, kad vidutinis europietis (valantis dantis du kart per dieną, bent po dvi minutes) tokiu būdu per mėnesį išeikvoja apie 100l vandens.

5. Skalbimo mašiną ir indaplovę naudokite tik tuomet, kai šios bus pilnos. Neverta eikvoti vandens dėl kelių indų ar drabužių. Taip elgdamiesi sutaupysite ir energijos.

6. Naudokite dušą, o ne vonią. Prausiantis po dušu, sunaudojama iki 40 proc. mažiau vandens.

7. Jei tik įmanoma, sutrumpikite savo maudynių laiką. Be to, muilindamiesi galite užsukti dušą.

8. Jei tik galite, gerkite vandenį iš čiaupo, o ne iš plastikinių butelių. Taip sutaupysite pinigų ir sumažinsite taršą plastiku. Be to, Lietuvoje daug kur vandentiekio tiekiamo vandens kokybė – labai gera.

9. Indus plaukite prisileidę pilną kriauklę vandens. Iš pradžių gali atrodyti nepatogu ar nemalonu, bet tik perskalaudami indus sutaupysite iki 50 proc. vandens.

10. Kai ateis laikas atnaujinti vonios kambarį, įsigykite vandenį taupančią dušo galvutę bei du vandens nuleidimo režimus turintį klozetą.

Kelias į sėkmę, visuomet grįstas mažais žingsneliais (Laozi).

GRYNAS.lt taip pat primena apie 12 būdų, kaip sutaupyti energijos.



-Gamtosauga-

Vandens taupymas - puikus būdas prisidėti prie aplinkos išsaugojimo. Vanduo - vienas didžiausių planetos turtų, kurio trūksta milijonams gyventojų, be jo neįmanoma maisto gamyba ir apskritai gyvybė. Daugelyje pasaulio vietų trūksta vandens, todėl jo taupymas turėtų būti prioritetas.