„Everestu po žeme“ tituluojamas Kruberio – Voronjos urvas, esantis Kaukazo kalnuose, Gagros kalnyne – tai giliausias žinomas urvas Žemėje. Šiuo metu ilgiausia urvo atšaka driekiasi daugiau nei du kilometrus ir baigiasi vandens apsemta dalimi – sifonu „Du kapitonai“.

1960 m. įėjimą į šį urvą atrado Gruzijos speleologai. Tuomet urvas buvo ištirtas iki – 340m. gylio ir, manant, jog tai – giliausias žmogui pasiekiamas jo taškas, pamirštas maždaug trims dešimtmečiams.

1999 m. tyrinėtojai iš Ukrainos – 230m. gylyje netikėtai atrado naują Kruberio – Voronjos atšaką, kuria buvo galima pasiekti – 700m. Po šio ukrainiečių atradimo urvas vėl imtas tyrinėti, aptikta ir daugiau praėjimų bei atšakų.

2007 m. rugsėjį speleologų komandos UkrSA dalyviui, patyrusiam narui Genadijui Samochinui, Kruberio – Voronjos urve pavyko pasiekti rekordinį – 2191m. gylį.

Kadangi giliausias Kruberio – Voronjos taškas skypi vandens apsemtoje jo dalyje – sifone „Du kapitonai“, pasiekti dar didesnį gylį ir tyrinėti urvą toliau itin pavojinga – reikalingi neeiliniai ne tik speleologo, bet ir naro įgūdžiai.

Neoficiali Kruberio – Voronjos šeimininkė – Ukrainos speleologų komanda. Ji šiame urve dirba nuo 1999 m. (13 metų).

„Per visą šio urvo tyrinėjimo istoriją, jo dugne apsilankė vos kelios dešimtys pasaulio speleologų,“ – teigia didžiausios Baltijos šalyse speleologų organizacijos „Aenigma“ pirmininkas Aidas Gudaitis, 2009 m. Kruberio – Voronjos urve pasiekęs – 2140m. gylį ir ant sifono „Du kapitonai“ sienos pritvirtinęs Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklą.
Kelionės metu lietuvis naras Vytis Vilkas leisis į vandens apsemtą apatinę urvo dalį – sifoną „Du kapitonai“ – ir bandys pasiekti pasaulio urvų gylio rekordą.

Šią vasarą organizacija „Aenigma“ organizuos ketvirtąją ekspediciją į giliausią pasaulyje Kruberio – Voronjos urvą. Kelionės metu lietuvis naras Vytis Vilkas leisis į vandens apsemtą apatinę urvo dalį – sifoną „Du kapitonai“ – ir bandys pasiekti pasaulio urvų gylio rekordą.

Tarptautinės ekspedicijos „Gilyn į žemės centrą“ 2012 tikslas - atlikti įvairius urvo matavimus, biologinius tyrimus, išmėginti ekologiškas higienos priemones, skirtas urvo priežiūrai, bei prasiskverbti į dar neištirtą urvo dalį sifone „Du kapitonai“ 

„To, ką gali pamatyti požemiuose, neišvysi niekur kitur – jautiesi lyg žengdamas Marso paviršiumi“, - sako vienas labiausiai patyrusių Lietuvos speleologų Gintautas Švedas.

Kartu su pasaulio rekordo sieksiančiais lietuviais į urvą leisis ir GRYNAS.lt komandos narys, gamtininkas Daumantas Liekis, mokslinių tyrimų vardan išbraidžiojęs ne vieną Europos kanalizaciją.  

Visas naujienas iš ekspedicijos „Gilyn į žemės centrą“ 2012 sekite per GRYNAS.lt 

Giliausių pasaulio urvų penketukas

1. Kruberio – Voronja (Vakarų Kaukazas): – 2191m.
2. Sarma (Vakarų Kaukazas): – 1760m.
3. Iliuzija – Mežonovo – Snežnaja (Vakarų Kaukazas): – 1753m.
4. Lamprechtsofen Vogelschacht (Austrija): – 1632m.
5. Gouffre Mirolda / Lucien Bouclier (Prancūzija): – 1626m.