Tai praeitų metų derlius. Ne visada kavamedžių vaisiai Lietuvoje sunoksta tais pačiais metais – rudenį pritrūksta šviesos.

„Šioje oranžerijoje kavamedžius auginame nuo 1999 metų. Žydi ir dera kiekvienais metais. Balandžio - gegužės mėnesiais pasipuošia baltais, kvapniais žiedais. Juos krauna ant antramečių ūglių. Vaisiai yra viensėklės arba dvisėklės uogos, panašios į mūsų vyšnias. Sultingą minkštimą galima valgyti, nors jis ir nėra toks aromatingas“, - GRYNAS.lt sakė VPU botanikė Teresė Jokšienė.

Anot jos, kavamedžių sėklos yra tai, ką mes vadiname kavos pupelėmis. Jos yra šviesiai žalios, nepasižymi nei ypatingu kvapu, nei skoniu. Tik po skrudinimo, kuris atliekamas aukštoje temperatūroje, paruduoja, įgyja būdingą aromatą. Tada jas galima naudoti kavos gėrimo gaminimui.

Arabiniai kavamedžiai (Coffea arabica) yra kilę iš Etiopijos. Auga Abisinijos kalnuose ir upių slėniuose iki 1000 – 2000 m virš jūros lygio.

Lietuvoje kavamedžiai gali būti auginami kaip kambariniai augalai uždarose patalpose. Jie yra puošnūs, turi blizgius, odiškus lapus, suformuoja taisyklingą tankią lają. Dauginami sėklomis.

Sudygsta tik šviežiai surinktos arba specialiai laikomos (vakuuminėje pakuotėje) sėklos. Senos sėklos praranda daigumą.

Lietuvoje dažnai gėlių parduotuvėse yra pardavinėjami 15 – 20 cm aukščio kavamedžių sėjinukai.

Viename vazone jų būna išdygusių po kelis. Kainuoja apie 20 litų. Juos galima pasodinti po vieną į atskirus indus. Dideli, derantys kavamedžiai gali kainuoti kelis šimtus litų.

VPU botanikės teigimu, tai nėra lengvai augantis medis. Kavamedžius reikia auginti gyvenamųjų kambarių temperatūroje, šviesioje vietoje, būtinai silpnai rūgštiniame substrate. Laistyti minkštu (be kalcio karbonatų druskų) vandeniu reguliariai ir gausiai. Retkarčiais palieti geležies chelato tirpalu. Prieš žydėjimą ir žydėjimo metu tręšti su žydinčioms gėlėms skirtomis trąšomis (turinčiomis daug fosforo).

„Augalai pradeda žydėti 4 – 5 m amžiaus. Galima genėti ir suformuoti reikiamo dydžio augalą. Tik nepamirškime, kad žiedus mezga antramečiai ūgliai“, - sako T.Jokšienė ir primena, kad ne vienam vilniečiui yra pasisekę namuose užsiauginti kavos pupelių ir jas paskrudinus keptuvėje, išsivirti kavos.